Enjoy 10


enjoy-2

Advertisements

3,320 responses to “Enjoy 10 1. Legenda lui Vâlcan

  La sud de Valea Lapuşnicului, pe unde altădată se scurgea cel mai lung gheţar din Carpaţii româneşti (13 km lungime, 300 m grosime), se afla aşa-numitul Retezat Mic, alcătuit preponderent din calcare.

  Aici se află paradisul peşterilor (Peştera Ursoaicei, Peştera lui Zeicu, Dalma cu Brazi, Peştera cu Cuie), avenelor (Avenul din Stana Tomii) şi cheilor (Butii, Scocului), dar şi “resedinţa” unui personaj legendar, Iovan Iorgovan, care l-a târât pe balaur printre munţi, săpând cu spinarea acestuia Valea Jarului. De numele acestui erou ne aminteşte cel mai înalt vârf din zonă, Piatra Iorgovanului (2014 m), în care putem vedea, cu puţină imaginaţie, silueta împietrită a viteazului ţinând buzduganul în mână, precum şi Peştera Iorgovanului, locul unde a murit balaurul dând naştere muştelor columbace, chinul vitelor de astăzi. Puţini oameni mai cunosc povestea meşterului Vâlcan şi a flăcăului Straja, băiatul blestemat de o vrăjitoare să orbească de un ochi. Închis într-un turn meşterit de Sfârmă – Piatră, flăcăul veghează de mii de ani. Cu singurul său ochi, el veghează paşunile pe care altă dată o întâlnea pe fata ciobanului cea frumoasă.


 2. La mine ploua ❗
  Legenda curcubeului

  Cu mult timp în urma, la începutul timpurilor, culorile lumii s-au certat. Fiecare dintre ele pretindea ca era cea mai buna, cea mai frumoasa, cea mai importanta, cea mai folositoare, cea mai iubita.

  Verdele spuse: “Uitati-va la iarba, frunze si copaci. In mod evident vedeti si voi ca sunt cea mai importanta culoare. Sunt culoarea vietii si a sperantei. Uitati-va in jur si o sa vedeti ca sunt peste tot”.

  Albastrul l-a intrerupt si exclama: “Ganditi-va la cer si la mare. Apa sta la baza vietii si fara mine nu ar exista cerul albastru. Fara mine nu ar exista nimic!”

  Galbenul rase: “Eu sunt luminos si cald, iar tu esti atat de serios. De fiecare data cand te uiti la o narcisa galbena sau la o floarea-soarelui zambesti. Soarele, luna si stelele sunt galbene, frumusetea mea este atat de evedenta incat oricine ma vede ramane de-a dreptul uimit!

  Portocaliul incepu sa se laude: ” Eu sunt culoarea mancarurilor sanatoase ce dau putere. Morcovul, portocala si dovleacul au multe vitamine. Si atunci cand portocaliul umple cerul, la rasarit sau la apus, frumusetea mea este atat de evidenta incat toti cei ce ma vad se opresc sa ma priveasca cu admiratie si uimire.”

  Ei bine, rosul incepu sa strige: “Eu sunt conducatorul intregii vieti. Sangele este rosu si sangele inseamna viata. Eu sunt culoarea pasiunii si a iubirii.”

  Violetul se ridica in picioare si era foarte inalt. El vorbi dand foarte multa importanta spuselor sale: “Eu sunt culoarea imperiala si a regilor. Oamenii puternici intotdeauna m-au ales pe mine deoarece eu sunt culoarea puterii si a intelepciunii.”

  La sfarsit, cu o voce joasa si timida, Indigoul spuse: “Cu greu ma observati, insa desi sunt tacut, fara mine nu ati fi nimic. Aveti nevoie de mine pentru echilibru si contrast si pentru liniste interioara.” sursa:http://www.scritub.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s