INVITAŢIE LA OPERĂ Christoph Willibald Gluck


Christoph Willibald Ritter von Gluck (pronunția germană: [kʁɪstɔf vɪlɪbalt ɡlʊk] ; 7/doi/1714-11/cincisprezece/1787) a fost un german operă compozitor de la începutul perioadei clasice . După mulți ani de la Habsburg instanța de judecată de la Viena, Gluck a adus cu privire la reforma în practică a practicilor dramaturgice de operă care mulți intelectuali au fost campanii de-a lungul anilor. Cu o serie de noi lucrări radicale în 1760, printre care Orfeo ed Euridice și Alceste , a rupt înăbușirea care Metastasian opera seria s-au bucurat de o mare parte a secolului.

Influența puternică a opera franceză în aceste lucrări încurajat Gluck să se mute la Paris, care a făcut în noiembrie 1773. Combinând tradițiile de operă italiană și genului națională a Franței într-o nouă sinteză, Gluck a scris opt opere pentru etapele pariziene. Unul din ultimul dintre acestea, Iphigenie en Tauride , a fost un mare succes și este, în general, recunoscut a fi munca lui cel mai bun. Deși el a fost extrem de popular și larg creditat cu aducerea despre o revoluție în opera franceză, stăpânirea Gluck a scenei de operă din Paris nu a fost absolut, și după recepția slabă a lui Echo și Narcisse a plecat la Paris în dezgust și sa întors la Viena pentru a trăi restul vieții sale.
Gluck sa nascut in Erasbach (acum un cartier de Berching , Bavaria), primul dintre cele șase copii care au supravietuit. Tatăl său, Alexander Johannes, a venit de la un lung șir de pădurari, și sa căsătorit cu mama Gluck lui, Maria Walburga, în aproximativ 1711. În 1717 familia sa mutat la Boemia , în cazul în care tatăl a devenit pădurar șef în serviciul prințului Philipp Hyazinth von Lobkowitz în 1727. Potrivit JC von männlich, care a împărtășit camere cu Gluck la Paris, a fost ca un elev din Boemia care Gluck a primit primul său pregătire muzicală, atât ca un cântăreț în corul bisericii și de învățare. Gluck a scris mai târziu:

Tatăl meu a fost un pădurar șef în [Eisenberg] în Boemia și el mi-a adus pana la urma pe urmele lui. La acel moment muzica a fost ultimul răcnet. Din păcate, inflamate, cu o pasiune pentru această artă, am făcut progrese uimitoare în curând și a fost capabil de a juca mai multe instrumente. Întreaga mea ființă a devenit obsedat de muzică și am lăsat toate gândurile vieții un pădurar în spatele. ”

Un zbor copilărie de la domiciliu la Viena este inclusă în mai multe conturi contemporane ale vieții Gluck, inclusiv de männlich, dar bursă recent a pune la îndoială povești pitorești Gluck de a câștiga hrană și adăpost de canto lui ca el a călătorit. Cele mai multe acum susțin că, în cazul în care acest incident a avut loc, la toate, a avut loc mai târziu, și obiectul de calatoria Gluck nu a fost Viena, dar Praga, și conectat la studiile de la Universitatea din Praga, unde, conform biografii timpurii a început să studieze logică și matematică în 1731. În acel moment Universitatea lăudat-o scenă muzicală înfloritoare, care a inclus spectacole de operă, atât italiană și oratoriu . Gluck în cele din urmă a plecat la Praga, fără a lua o diplomă, și dispare de la recordul istoric până 1737, o posibilă an (posibil să fi fost 1736) în Viena în afară.
Italia

În 1737 Gluck a ajuns la Milano, unde a studiat sub GB Sammartini , care, în conformitate cu Carpani, a învățat Gluck “cunoștințe practice a tuturor instrumentelor.” Se pare că această relație a durat mai mulți ani. Sammartini nu a fost, în primul rând, un compozitor de operă, principalul său de ieșire fiind de muzică sacră și simfonii, dar Milan lăudat-o scenă de operă vibrant, și Gluck format curând o asociere cu una dintre sus-și-vin orașului case de operă , Teatro Regio Ducal , unde prima sa operă, Artaserse, a fost efectuat la 26 decembrie 1741. Setați un libret de Metastasio, opera a deschis Carnavalul milanez de 1742. Potrivit unui anecdotă, publicul nu va accepta stilul de Gluck, până când a introdus o arie în modul Milanese brichetă pentru contrast.

Cu toate acestea, Gluck compus o operă pentru fiecare dintre următoarele patru carnavaluri, la Milano, cu renume castrat Giovanni Carestini apare în multe dintre spectacole, astfel încât reacția să Artaserse este puțin probabil să fi fost complet nefavorabile. El a scris, de asemenea, opere de alte orașe din nordul Italiei, în între anotimpuri de carnaval, inclusiv Torino și Veneția, unde Ipermestra lui a fost dat în timpul noiembrie 1744 la Teatro San Giovanni Crisostomo . Aproape toate operele sale din această perioadă au fost, ca Artaserse, setat la textele Metastasio, în ciuda antipatie poetului pentru stilul său de compoziție.
Travels: 1745-1752

În 1745 Gluck a acceptat invitația de a deveni casa de compozitor la Teatrul King din Londra, probabil călătoresc în Anglia via Frankfurt și în compania de Georg Christian, Fürst von Lobkowitz . Momentul a fost slab, ca Iacobit Rebeliunea a cauzat multă panică în Londra, și pentru cea mai mare parte a anului Teatrului Regelui a fost închisă. Două opere Londra Gluck, (La Caduta de’giganti și Artamene), în cele din urmă a evoluat în 1746, a împrumutat mult din lucrările sale anterioare, o metodă care a fost de a re-apar de-a lungul carierei sale. Șase sonate trio au fost alte fructe imediate ale timpului său din Londra. Un beneficiu pe termen mai lung a fost de expunerea la muzica lui Handel – care mai târziu a creditat ca o mare influență asupra stilului său – și stilul care acționează naturalist de David Garrick . Fie Gluck sau Lobkowitz a cumpărat o copie de Handel lui Mesia . [1] propria experiență de Handel a Gluck mulțumit că compozitor mai puțin: Charles Burney rapoarte Handel ca spunând că “el [Gluck] nu cunoaște mai mult de Contrappunto , ca bucătar mein, Waltz “. Această afirmație este foarte probabil adevărat, dar neînțeles. Gustavus Waltz a fost un cântăreț excelent care a efectuat, în multe din operele lui Handel și el a fost un contrapuntist excelent.

Anii 1747 și 1748 au adus Gluck două angajamente extrem de prestigioase. Prima data a venit o comisie pentru a produce o operă de Dresden, realizată de Pietro Mingotti trupa lui, pentru a sărbători o nuntă dublă regal, care ar uni familiile conducătoare de Bavaria și Saxonia. Le Nozze d’Ercole e d’Ebe, o teatrale FESTA , imprumutat masiv de lucrări anterioare, și chiar de la profesorul lui Gluck Sammartini. Succesul acestui lucru a adus Gluck în atenția curtea vieneză, și, înainte de o astfel de figură ca Johann Adolph Hasse , el a fost selectat pentru a seta Semiramide riconosciuta Metastasio de a sărbători Maria Tereza ziua de naștere lui. Vittoria Tesi a avut rolul principal. Cu această ocazie muzică Gluck a fost complet original, dar nemulțumirea de poet de curte, Metastasio, care a numit opera “muzica archvandalian,” probabil explică de ce Gluck nu a rămas mult timp în Viena, în ciuda succesului de popular enorm de lucru a (a fost realizat de 27 de ori la un mare succes). Pentru restul de 1748 și 1749 Gluck călătorit cu trupa Mingotti lui, contractarea unei boli venerice de la Donna prima și compunerea operei La contesa de “Numi pentru instanța de judecată de la Copenhaga.

In 1750 el a abandonat grup Mingotti pentru o altă companie cu sediul de un fost membru al trupei Mingotti, Giovanni Battista Locatelli . Efectul principal al acestui a fost că Gluck a revenit la Praga pe o bază mai consistent. Pentru Carnavalul de la Praga din 1750 Gluck a compus o noua operă, Ezio (din nou setată la una din operele lui Metastasio). Ipermestra lui a fost, de asemenea, realizat în același an. Celălalt eveniment major de ședere Gluck la Praga a fost, la 15 septembrie 1750, căsătoria sa cu Maria Anna Bergin, în vârstă de 18 ani, fiica unui negustor bogat, dar de lungă mort vienez. Gluck pare să fi petrecut cea mai mare din 1751 naveta între Praga și Viena.

În anul 1752 a adus o altă comisie major pentru Gluck, cand a fost intrebat de a stabili Metastasio de La Clemenza di Tito (libretul specific a fost alegerea compozitorului) pentru festivitățile onomastic regelui Carol al VII din Napoli (mai târziu Carol III din Spania). Opera a fost efectuată la data de 4 noiembrie, la Teatro di San Carlo , și faimosul mezzo-soprana castratul Caffarelli (Gaetano Majorano) a avut rolul de Sextus. Pentru Caffarelli Gluck compus celebra, dar foarte dificil, aria “Se mai senti spirarti sul volto”, care a provocat admirație și vituperation în măsuri la fel de mari. Gluck mai târziu refăcut această arie pentru său Iphigenie en Tauride . Potrivit unui cont, compozitorul napolitană Francesco Durante a susținut că colegii săi compozitori “ar fi fost mândru de a fi conceput și scris [aria].” Durante a refuzat în același timp să comenteze dacă a fost sau nu în limitele regulilor de compoziție acceptate ale timpului.
Vienna

Gluck stabilit în cele din urmă la Viena, unde a devenit Kapellmeister . El a scris Le Cinesi pentru un festival în 1754 și La Danza pentru ziua de naștere a viitorului împăratului Leopold al II-lea în anul următor. După Antigono lui operă a fost efectuat în Roma în februarie, 1756, Gluck a fost făcut Cavaler al Spur de Aur de către Papa Benedict al XIV-lea . Din acel moment, Gluck folosit titlul de “Ritter von Gluck” sau “Cavaler de Gluck.”

Gluck a întors spatele lui pe italian seria de operă și a început să scrie comiques Opéra . În 1761, Gluck produs baletul inovatoare Don Juan , în colaborare cu coregraful Gasparo Angiolini . Punctul culminant al Gluck Opéra Comique scris a fost La rencontre imprévue din 1764. Până în acel moment, Gluck a fost deja angajat în reformele sale de opera.
Reformele de operă

Gluck au meditat mult timp problema fundamentală de formă și conținut în operă. El a crezut atât din principalele genuri de opera italiene – Buffa operă și operă Seria – au rătăcit prea departe de ceea ce ar trebui să fie într-adevăr operă și părea nefiresc. Opera Buffa a pierdut mult timp prospețimea inițială. Glumele sale au fost ros și repetarea acelorași personaje le-a făcut se pare nu mai mult de stereotipuri. În opera seria cântarea a fost dedicată efecte superficiale și conținutul a fost neinteresant și fosilizate. Ca și în opera buffa, cântăreții au fost efectiv stăpâni absoluți de pe scenă și muzica, decorarea liniile vocale, astfel floridly care publicul nu a mai putut să recunoască melodia originală. Gluck a vrut să se întoarcă operă la originile sale, concentrându-se pe teatru uman și pasiunile și de a face cuvinte și muzică de importanță egală.

În Viena, Gluck întâlnit cifre likeminded în lume de operă: Contele Giacomo Durazzo , șeful de teatru instanței, care a fost un admirator pasionat de scena muzicii franceze; libretistul Ranieri de “Calzabigi , care a vrut să atace dominatia Metastasian seria operă; inovatoare coregraful Gasparo Angiolini ; și Londra-instruit castratul Gaetano Guadagni .

Primul rezultat a noua gândire a fost balet reformist Gluck lui Don Juan, dar un lucru mult mai important a fost în curând să urmeze. La 5 octombrie 1762, Orfeo ed Euridice a fost dat prima sa performanță, cu muzică de Gluck la cuvinte de Calzabigi. Dansurile au fost aranjate de Angiolini și rolul titular a fost luată de Guadagni. Orfeo, care niciodată nu a plecat de la repertoriul standard de, a aratat inceputurile reformelor Gluck. Ideea lui era de a face drama de muncă mai important decât cântăreții stea care le-a efectuat, și de a face departe cu uscat recitativ (recitativo Secco, însoțit doar de continuo ), care s-au despărțit acțiunea. Stilul mai curge și dramatică care a rezultat a fost văzută ca un precursor pentru dramele muzicale ale lui Richard Wagner .

Gluck și Calzabigi urmat Orfeo cu Alceste (1767) și Paride ed Elena (1770), împingând inovațiile lor, chiar mai mult. Calzabigi a scris o prefață la Alceste, care a semnat Gluck, care stabilește principiile reformelor lor.
Paris

Gluck apoi a început să se răspândească ideile sale în Franța. Sub patronajul fostului său elev de muzică, Marie Antoinette , care a căsătorit cu viitorul rege francez Ludovic al XVI-lea în 1770, Gluck a semnat un contract pentru șase lucrări scena cu conducerea Operei din Paris. El a început cu Iphigenie en Aulide (19 aprilie 1774). Premiera a stârnit o controversă uriașă, aproape un război, cum ar fi nu a fost văzut în orașul de la Querelle des Bouffons . Adversarii Gluck a adus cel mai important compozitor italian, Niccolò Piccinni , la Paris pentru a demonstra superioritatea napolitană operă și “tot orașul”, angajat într-o ceartă între “Gluckists” și “Piccinnists.” Compozitorii în sine nu a luat parte la polemica, dar când Piccinni a fost cerut pentru a seta libretul la Roland , pe care Gluck a fost, de asemenea, cunoscute a fi de lucru, Gluck a distrus tot ce a scris pentru că opera de până la acel moment.

Pe 02 august 1774 Versiunea în limba franceză a Orfeo ed Euridice a fost efectuat, cu rolul titular transpusă de la castratul la vocea de tenor. De data aceasta lucrare Gluck a fost bine primit de public parizian. În același an Gluck a revenit la Viena, unde a fost numit compozitor la curtea imperială. De-a lungul următorii câțiva ani, acum celebru pe plan internațional compozitor se va deplasa înainte și înapoi între Paris și Viena. La 23 aprilie 1776, versiunea în limba franceză a Alceste a fost dat.

Gluck a scris, de asemenea, Armide (1777), Iphigenie en Tauride (1779) și Echo și Narcisse pentru Paris. În timpul repetițiilor pentru Echo și Narcisse , Gluck a suferit primul său accident vascular cerebral. Din moment ce opera în sine a fost un eșec total, Gluck a decis să se întoarcă la Viena.

Moștenitorul său muzical de la Paris a fost compozitorul Antonio Salieri , care a fost Gluck protejat , deoarece a ajuns la Viena în 1767, iar mai târziu a făcut prieteni cu Gluck. Gluck adus Salieri la Paris cu el și l-a lăsat moștenire libretul pentru Les Danaides de Leblanc du Roullet și Baron Tschudi. Opera a fost anunțat ca o colaborare între cele două compozitori; Cu toate acestea, după succesul copleșitor de premiera pe 26 aprilie 1784, Gluck a dezvăluit prestigiosul Journal de Paris că lucrarea a fost în întregime a lui Salieri.
Ultimii ani

În Viena Gluck a scris câteva lucrări mai mici, dar a trăit în general în retragere. In 1781 el a scos o versiune germană a Iphigenie en Tauride și alte opere de mare popularitate sa bucurat de la Viena.

La 15 noiembrie 1787, la Viena, Gluck a suferit un alt accident vascular cerebral și a murit câteva ore mai târziu, în vârstă de 73. La o comemorare oficial pe 08 aprilie 1788 prietenul său și elev Salieri realizat Gluck De profundis și un parastas de compozitorul italian Niccolò Jommelli a fost dat . Ca multe alte muzicieni proeminenți și pictori Gluck a fost îngropat în Matzleinsdorfer Friedhof. Când acest cimitir a fost transformat într-un parc în 1923, rămășițele Gluck au fost transferate într-un mormânt în Viena Zentralfriedhof .

Moștenirea muzicală Gluck include aproximativ 35 de opere complete, full-lungime, plus aproximativ douăsprezece opere scurte și introduceri de operă, precum și numeroase spectacole de balet și lucrări instrumentale. Reformele sale au influențat Mozart , mai ales opera lui Idomeneo (1781). Gluck lăsat în urmă o școală înfloritoare de ucenici de la Paris, care va domina scena francez de-a lungul perioadei revoluționare și napoleoniene. Precum și Salieri, au inclus Sacchini , Cherubini , Mehul și Spontini . Cel mai mare admirator francez Gluck ar fi Hector Berlioz , a cărui epic Les troieni poate fi văzut ca punctul culminant al tradiției Gluckian. Deși Gluck nu a scris opere în limba germană, exemplul său influențat școala germană de operă, în special Weber și Wagner , al cărui concept de teatru muzical nu a fost atât de îndepărtată de cea a lui Gluck propriu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s