Giuseppe Verdi, Don Carlo


Don Carlos este o operă, prezentată în diverse versiuni, de Giuseppe Verdi, după un libret de Josephe Méry și Camille du Locle, bazat pe piesa omonimă de Friedrich von Schiller. Versiunea originală (în limba franceză) a avut 5 acte, spre deosebire de versiunea ulterioară, în limba italiană, restrânsă la 4 acte. Actualmente se prezintă predominant o altă versiune, tot în italiană, dar în 5 acte.

Premiera operei a avut loc la “L’Opéra de Paris” în ziua de 11 martie 1867.

Durata operei: circa 4 ore.

Locul și perioada de desfășurare a acțiunii: Franța (actul 1) și Spania (restul actelor), în jurul anului 1560.
Personajele principale

Regele Filip al II-lea al Spaniei, personaj istoric real (bas)
Don Carlos, fiul său, infant al Spaniei (tenor)
Rodrigues (Rodrigo), marchiz (mai târziu duce) de Posa, prietenul lui Don Carlos (bariton)
Elisabeta de Valois, fiica regelui Franței, mai târziu regina Spaniei (soprană)
Prințesa Eboli, damă la curtea Elisabetei (mezzosoprană)
Marele Inchizitor (bas)
Povestea lui Don Carlo

Don Carlo, ACT 1
Franța și Spania sunt în război. Don Carlo, fiul regelui Spaniei, dar nu moștenitor al tronului, a venit în secret în Franța. De întâmplare, el se întâlnește cu Elisabeth, logodnica lui și pe care el nu a întâlnit, și cei doi cădea instantaneu în dragoste. Ei devin chiar mai fericiți atunci când dezvăluie identitatea lor. În depărtare, un tun sunete de semnalizare la sfârșitul războiului. Momente mai târziu, Elisabeta se spune că de Thibault ca o condiție a tratatului de pace, tatăl ei a dat mâna ei în căsătorie a tatălui lui Don Carlo în loc. Vestea este confirmată de Lerma, ambasadorul spaniol. Elisabeth este rupt, dar decide să fie de acord cu condiția, în scopul de a susține tratatul de pace. Ea lasă în urmă Don Carlo, care este de neconsolat.

Don Carlo, ACT 2
Înapoi în Spania, Don Carlo se află lamentabil în mănăstirile Sf. Just, unde bunicul său a intrat o dată și a devenit un calugar mulți ani înainte, în scopul de a scăpa de sarcinile și responsabilitățile pe tron, contemplând pierderea lui dragoste adevărată și căsătoria ei la tatăl său. El este abordat de un om pe nume Rodrigo. El este marchizul de Posa, care a venit din Flandra care caută mijloace pentru a pune capăt opresiunii lor spaniolă. Don Carlo îi spune că el este în dragoste cu pas sa-mama. Rodrigo-l îndeamnă să uite de ei și să se alăture cauzei sale și să lupte pentru independență Flandra. Don Carlo este de acord și cei doi bărbați jur prietenie și loialitate.

Într-o grădină din afara bisericii, Prințesa Eboli cântă un cântec de dragoste despre un rege maur la tribunal ei. Atunci când sosește Regina Elisabeta, Rodrigo oferă o misivă din Franța, împreună cu o notă secretă a ei de la Don Carlo. După un pic de nudging de Rodrigo, ea în cele din urmă de acord să se întâlnească cu Don Carlo singur. Don Carlo cere Elisabeta să-i convingă pe tatăl său să-i permită să meargă la Flandra, și ea este de acord rapid. Găsirea concedierea ei rapid de el șocant, el mărturisește dragostea lui pentru ea încă o dată. Ea îi spune că nu este în măsură să se întoarcă dragostea lui. Don Carlo fuge cu inima zdrobită. Momente mai târziu, regele Filippo, tatăl Don Carlo lui, găsește regina lui nesupravegheat. El trage o doamnă-în-așteptare și Elisabeth plange plecarea ei. Regele este abordat de către Rodrigo, care cere pentru el pentru a ușura pe opresiunea spaniol. Deși Regele favorizează caracterul lui, el spune că nu este posibil. Regele, apoi, îl avertizează că acestea vor fi cu ochii pe el. Când Rodrigo iese din grădină, Regele spune ajutor sa că ei vor păstra, de asemenea, un ochi pe Regina.

Don Carlo, ACT 3
Elisabeth nu vrea să participe la o încoronare mai târziu în acea seară, așa că instruiește Prințesa Eboli pentru a nu o mască și să participe la petrecere îmbrăcat ca ei. Ea este de acord să facă acest lucru și participă la partidul fara probleme. Don Carlo, care a primit o scrisoare prin care solicita o întâlnire cu el în grădină, apare la petrecere. Nota este de la Eboli, dar Don Carlo crede că este de la Elisabeth. El se întâlnește o femeie deghizată și mărturisește dragostea lui pentru ea. Suspecteze ceva este greșit, Eboli indeparteaza masca ei și Don Carlo este îngrozit că secretul a fost dezvăluit. Rodrigo ajunge la fel de Eboli amenință să-i spun regelui. Rodrigo o intimidează și ea fuge. Temandu-se de viitor Don Carlo, Rodrigo nevoie de orice documente incriminatoare din Don Carlo.

În afara bisericii, o mare mulțime de oameni sa adunat pentru a viziona o paradă de eretici a fi duce la execuțiile lor. Trailing parada este Don Carlo și un grup de deputați flamande. Atunci când pledează pentru clemența eretici, regele Filippo le neagă și Don Carlo atrage furios sabia împotriva tatălui său. Rodrigo dezarmează repede prietenul său, chiar dacă oamenii regelui nu îndrăznesc să-l atace. Regele este impresionat de Rodrigo și-l promovează la Duke. Ca rugurile sunt aprinse și ereticii pregătit pentru moarte, cerurile deschise și o voce angelica anunță că sufletele lor vor găsi pacea.

Don Carlo, ACT 4
Regele Filippo stă singur în dormitorul lui contempla aparentă indiferență soției sale față de el. El solicită, în său Marele Inchizitor, care a fost păstrarea ceas pe Rodrigo și Elisabeth. El spune regelui că Rodrigo și Don Carlo ar trebui să fie executat. În cazul în care inchizitor frunze, Elisabeth se execută în camera strigând că cutia ei de bijuterii a fost furat. Regele preia caseta care a descoperit-o mai devreme. Când a pries a deschide caseta, un mic portret al lui Don Carlo cade din ea pe podea. El îl acuză pe soția lui de adulter. Când ea leșină și se prăbușește, Prințesa Eboli mărturisește a furat caseta de bijuterii și recunoaște imaginea face parte din ea. Ea admite, de asemenea, că a fost o dată amanta regelui. Umplut cu regret, regele își cere scuze față de soția sa. Eboli cerem scuze abundent, dar regina se simte trădat și trimite-o departe la o mănăstire.

Rodrigo vizitează Don Carlo, în celula sa și îi spune că el a permis documente incriminatoare Don Carlo de a fi găsit. Cu toate acestea, Rodrigo a luat vina pentru insurecției. Când el ia concediu, el este împușcat și ucis de către oamenii de inchizitor. Regele Filippo iartă pe fiul său la fel ca un furios furtuni mob închisoare. Din fericire pentru Rege, Inchizitor și oamenii lui sunt în măsură să escorta in siguranta pe Rege departe.

Don Carlo, ACT 5
În mănăstirile din St Just, Elisabeth a decis pentru a ajuta la Don Carlo merge în Flandra. Don Carlos intră și cei doi au un adio definitiv și să se roage ca ei să se întâlnească din nou în cer. Acestea sunt întrerupte de regele Filippo și Inchizitor, care anunță că nu va fi un sacrificiu dublu făcut în acea noapte. Don Carlo atrage sabia împotriva bărbaților inchizitor lui. Înainte de lupta poate merge mai departe, vocea bunicului Don Carlo este auzit. Dintr-o dată, spre groaza tuturor, mormântul bunicului său se deschide și o mână apucă umărul Don Carlo, trage-l înapoi în mormânt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s