La Traviata – Giuseppe Verdi


Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. [1]

La Timișoara, “La Traviata” a avut premiera în 9 februarie1855. [2] Premiera la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă și Balet „A.S.Pușkin” din Chișinău a avut loc la 12 octombrie 1962. [3]

Durata operei: cca 2 ½ ore.

Actul I
Violetta Valéry știe că va muri în curând, epuizat de viata agitat ca o curtezană. La o parte ea este introdus la Alfredo Germont, care a fost fascinat de ei pentru o lungă perioadă de timp. Zvonurile spun că el a fost întrebător după starea ei de sănătate .. în fiecare zi sunt Oaspeții amuzat de această atitudine aparent naivă și emoțional, și Ei cer Alfredo să propun un toast El sarbatoreste dragostea adevărată, și Violetta Răspunde la Lauda de dragoste gratuit ( Ansamblul: “Libiamo ne ‘Lieti calici” .) A .. este atins prin modul său sincer și onestitate Dintr-o data se simte slab, iar oaspeții se retrage numai Alfredo rămâne în urmă și declară dragostea lui. (Duet: “Un dì felice”) Nu există nici un loc pentru astfel de sentimente din viata ei, raspunsuri Violetta . Dar ea îi dă un Camellia, cerându-i să se întoarcă atunci când floarea a disparut. El își dă seama acest lucru înseamnă că el o va vedea din nou în ziua următoare. Singur, Violetta este sfâșiată de conflict emoții, ea nu vrea să renunțe la drum de viață, dar, în același timp, ea simte că Alfredo a trezit dorința de a fi cu adevărat iubit (“Ah, Fors’e lui … Sempre Libera “).

Actul II
Violetta are o viață alese cu Alfredo, și se bucură de dragostea lor în țară, departe de Society (“De” Miei Bollenti Spiriti “), Alfredo -. Atunci când descoperă că acest lucru este posibil doar pentru că Violetta a fost de vânzare de proprietate ei, pleacă imediat pentru Paris să-și procure bani . Violetta a primit o invitatie la un bal mascat, dar ea nu îi mai pasă de astfel de distrageri. în absența lui Alfredo, Tatăl său, Giorgio Germont, ei într-o vizită. El cere ca ea Separati de la Fiul Său, ca lor relație amenință căsătoria iminentă a fiicei sale .. (Duet: “angelo ne Pura siccome”), dar de-a lungul conversației lor, Germont vine să realizeze că Violetta nu este după bani a fiului său este o femeie care iubește altruist El face apel la lui Violetta generozitate de spirit și explică faptul că, de la un punct de vedere burghez, legătura ei cu Alfredo nu are nici un viitor. rezistență Violetta lui se diminueaza și ea în cele din urmă de acord să plece Alfredo pentru totdeauna. Numai după moartea ei trebuie să se afle adevărul despre ce sa întors la vechea ei de viață. Ea acceptă invitația la mingea și scrie o scrisoare de iubitul ei la revedere. Alfredo Întoarce , și în timp ce a citit scrisoarea, Tatăl Său Pare să-l consoleze (“Di Provenza”). Dar toate amintirile de acasă și o familie fericită nu poate preveni furios și gelos Alfredo din care caută răzbunare pentru trădare aparent Violetta lui.

La balul mascat, veste sa răspândit de separare Violetta si Alfredo lui. Există spectacole de dans grotești, ridiculizarea iubitul înșelat. Între timp, Violetta și noul ei iubit, Baron Douphol, au sosit. Alfredo și lupta baron de la masa de joc și Alfredo câștigă o avere: .. noroc la cărți, ghinion în dragoste Când toată lumea sa retras, Alfredo confruntă Violetta, care pretinde a fi cu adevărat în dragoste cu baronul În furia lui Alfredo cheamă oaspeții ca martori și declară că nu datorez Violetta nimic. El aruncă câștigurile sale la ea. Giorgio Germont, care a asistat la scena, mustră fiul său pentru comportamentul său. Baronul provoaca rivalul său la un duel.

Actul III
Violetta moare. Ultimul ei prieten rămas, doctore Grenvil, știe că ea are doar câteva ore de trăit. Tatălui Alfredo a scris la Violetta, informându-i că fiul său nu a fost rănit în duel. Plin de remușcări, el a spus el despre sacrificiul Violetta lui. Alfredo vrea să o alăture cât mai curând posibil. Violetta se teme că ar putea fi prea târziu (“Addio, del passato”). Sunetul de sărbători agresiv se aud din afara în timp ce Violetta este în agonie muritor. Dar Alfredo nu ajunge și la reuniunea umple Violetta cu o euforie finala .. (Duet: “Parigi, o cara”) Energia ei și bucurie exuberant de viață reveni Toate durere și suferință pare să fi lăsat-o-o iluzie finala, inainte de moartea ei susține .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s