HAIHUI PANA LA CUGIR SI IMPREJURIMI !


Am plecat din Bucuresti pe autostrada Buc. – Pitesti care desi este destul de criticata mie una mi s-a parut destul de buna avand in vedere cat a fost de peticita si cat s-a cautat sa fie nefunctionala ca tot ce a fost bun si se doreste a fi bun in Romania. Am trecut pe langa pitesti spre comuna Basov catre Rm.Valcea, un orasel de munte frumos din regiunea Olteniei. Situat pe malul drept al Oltului la confluenta cu raul Olanesti, in zona depresionara a Subcarpatilor Getici, la poalele muntilor Cozia, Rm.Valcea este un orasel care poarta si denumirea de orasul celor 13 biserici. Dintre acestea se evidentiaza si merita vizitata o mica bisericuta construita pe vremea lui Radu de la Afumati, in mijlocul unei paduri pe dealul Cetatuia din curtea careia se vede panorama cu imprejurimile orasului. mergand mai departe am strabatut statiunile Calimanesti – Caciulata – Cozia, Brezoi, Malaia, Bradisor, Voineasa inspre Sibiu. In aceasta zona se poate vizita Manastirea Cozia si Turnu. Daca traseul se doreste spre Tg.Jiu atunci se va trece prin statiunea Govora unde in apropiere se poate vizita Manastirea Dintr=un Lemn, Hurezi si Bistrita. Ca o informatie ce am aflat-o si eu citind pliantele am aflat ca Valcea este primul judet atestat documentar din tara si aici s-a cantat in parcul Zavoi din Rm.Valcea pentru prima oara imnul national Desteapta-te romane, pe acel loc fiind construita o fantana pentru confirmare.

Am parcurs apoi catre Sibiu Valea Oltului care ca tot ce apartine acestei tari (mie cel putin) iti taie rasuflarea cu mirificele peisaje. Nu am sa scriu mai mult din lipsa de talent literar dar va atasez un filmulet ca sa priviti si sa trageti singure concluziile.

Dupa acest traseu de vis am ajuns la Sibiu unde am facut un mic popas apoi am continuat drumul. Cred ca stiti si voi multe despre acest oras medieval care desi e mai mare si cu mai multe posibilitati culturale eu prefer ca oras medieval de suflet Sighisoara. De aceea va las tot un filmulet despre Sibiu pentru ca va prezinta mai multe imagini si informatii decat as putea sa o fac eu.

Dupa micul popas de o cafeluta pe care am baut-o cu gandul la voi dorind sa va transmit telepatic aceste impresii minunate despre frumusetile pe care le-am vazut si revazut, am pornit mai departe spre cugir strabatand localitatile Silistea, Garbova, Petresti, Sebes. ma opresc asupra sebesului pentru ca si aici am vazut un oras frumos atestat si el din timpuri vechi care era denumit intr-o anumita perioada ca Sebesul sasesc. De fapt aici au trait franconi de pe Rin dar greseala s-a facut de catre regele Ungariei pentru care toate populatiile germanice erau saxoni-sasi. Orasul este asezat la confluenta Muresului cu sebesul incadrat de podisul Secaselor. In apropiere de Sebes se gaseste localitatea Lancram, locul nasterii marelui poet Lucian Blaga, in comuna se afla casa memoriala.
Pentru interes turistic si o vacanta de neuitat , mai ales pentru familiile care au masina este recomandat sa petreaca pe Valea Sebesului sau Valea Frumoasei. Va atasez filmuletele pentru documentare si dezmierdare 😛 😀

Pornind mai departe spre vintu de jos, Sibot am ajuns la cugir, orasul de destinatie. Cugirul se invecineaza cu Sibotul in N, in partea de V cu jud. hunedoara si la 45 de km se afla orasul deva, un alt obiectiv pe care l-am avut in aceasta vacanta.
Cugirul este situat în zona de contact a culoarului depresionar al Orăştiei cu Munţii Şureanu, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, la o altitudine de 300m faţă de nivelul mării.

Şoseaua naţională şi calea ferată Bucureşti-Arad se ramifică în dreptul comunei Şibot spre sud trecând prin localitatea Vinerea de unde ambele se îndreaptă paralel cu râul Cugir, spre oraşul Cugir.
În imediata apropriere spre est, sud şi vest se ridică dealuri ce depăşesc 700 m altitudine, în mare măsură acoperite cu foioase şi plantaţii de pin. Spre sud de aceste dealuri se intinde regiunea muntoasă, grupa munţilor Şureanu ce face parte din Carpaţii Meridionali, iar spre nord şerpuieşte lunca şi terasele râului Cugir.

Principala reţea hidrografică o constituie bazinul râului Cugir afluient pe partea stângă a râului Mureş, având o lungime de 54 km.
A doua zi dupa sosire, am mers la Manastirea Prislop la mormantul parintelui Sfant Arsenie Boca. Impresionata pana la lacrimi am fost atunci cand dupa ce am urcat din curtea manastirii spre poiana unde se gaseste mormantul sfantului, in toata zona era o mireasma de mir iar mormantul inconjurat de crini albi si flori minunate. Majoritatea oamenilor care vin sa se roage si sa asiste la slujba care se face zilnic la mormant aduc cate un ghiveci de flori, flori ce se gasesc pe parcursul drumului la localnici care si-au facut o afacere vanzand flori. In spatele mormantului este tras un gard ca acelea care se folosesc la chioscurile de gradini si acolo sunt cazate toate aceste ghivece care fac o imensa gradina pana la poalele muntelui. Putin mai sus se gaseste pestera Sfantului Ion , cam greu accesibil drumul pentru vizitarea pesterii . Am pornit in urmatoarea zi si am vizitat Sarmisegetuza Ulpia Traiana si Regia. La Regia se urca un pic in M-tii Orastiei dar drumul este placut si cine-l poate parcurge se poate considera inca tanar (ma refer la persoanele de varsta mea care o duc cam greu cu picioarele , eu am reusit inca desi din cauza vremii ploioase aveam niste dureri de genunchi ……)Tot in aceasta zona am fost si la Hateg la Rezervatia de zimbri asa ca mi-am vazut in real si animalul de pe stema 😀 :D. Urmatoarele zile am fost la Deva la o alta verisoara sa o vad pentru ca nu cadea sa fiu asa aproape si sa nu o vizitez. As fi vrut sa pot sa ma plimb mai mult dar vremea nu a tinut tot timpul cu dorintele mele avand cateva zile de ploaie mai ales dupa amiaza. Va mai pun filmulete cu zonele respective ca sa faceti si voi cunostinta cu ele, pentru ca, asa cum am spus nu am talent de scriitor si decat sa stric frumusetea locurilor cu o descriere aiurea mai bine singure, admirati aceste frumuseti.
In speranta ca v-a facut placere descrierea vacantei mele, va pupic cu tot dragul si dorul pe care vi l-am dus.
P.S
Am lasat acatiste la manastire pentru toate si am facut o rugaciune pentru fiecare.

Bye, bye, pupici multi.

Advertisements

11 responses to “HAIHUI PANA LA CUGIR SI IMPREJURIMI !

  1. Buna imineata! mintrat la Mihaela,sa-i las unmesajca mai tarziu,ori uit,ori treburile nu-mi mai permit…am gasit linck-ul tau si am intrat ca sa-ti spun buna diminetat si sa mai citesc noutati.. :P: Cuplacere,teiau unde vrei,adica va iau..ca sotul meu tare mai tanjeste dupa cineva cu care sa mai poata schimba o vorba… :P: El,imi este si mila,sta toata ziua cu nasul in carti,reviste si pe calc.ori la tv…. pana dupa 12 noaptea si de asta dim.doarme pana mai tarziu,iar eu imi fac treburile ❓ pe aici… :P: Am fost singuri si nu suntem obisnuiti. 😆 .copiii daca au crescut se duc si ei cu tinerii lor… nu mai au nevoie de bla,bla.. :P: :D: Pup! Poate ca si in toamna asta mergem pe undeva!? Sa mai vedem??? Pup!
    u fac gem de piersici si fierb cartofii pentru galustele cu prune..comanda sigura si grea. Asta e pohta ce-a pohtit! >>> ❓

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s