INVITAŢIE LA OPERĂ II. Vincenzo Bellini 6. Beatrice di Tenda


INVITAŢIE LA OPERĂ II.
Vincenzo Bellini 6. Beatrice di Tenda

Beatrice di Tenda este penultima operă romantică bel canto a compozitorului Vincenzo Bellini . Libretul este de Felice Romani . Opera a fost prezentată publicului ca o tragedie lirică pe 16 la Teatro La Fenice din Veneția, cu apreciata soprană Giuditta Paste care a apărut în rolul principal.
Locul şi timpul acţiunii: Castelul din Binasco lângă Milano , 1418.
Roluri:
• Beatrice di Tenda, Soția di Filippo Visconti (dramatic soprană de coloratură )
• Agnese del Maino ( mezzo-soprană )
• Michele Orombello, contele de Ventimiglia ( tenor )
• ducele de Milano ( bariton )
• Anichino, Orombellos prieten ( tenor )
• Rizzardo del Maino, fratele lui Agnese ( tenor )
• Filippos anturaj, doamne, soldați, judecător de pace / Tribunal ( cor )
Opera este situată în secolul al 15-lea fiind bazată pe viața reală de la castelul Binasco din marginea oraşului Milano ., Acțiunea are loc doar la castel unde se schimbă scenele: apartamentul Agnese, în grădină, în subsol în vestibulul din faţa penitenciarului. De asemenea, procesul cu apariția corului ca o reuniune a Tribunalului va avea loc în castelDesfăşurarea operei se extinde doar aproximativ două-trei zile de la notificarea lui Visconti că el nu mai vrea să se căsătorească cu Beatrice, până la executarea lui Beatrice
Acțiunea operei respectă adevărul istoric care este crud. Personajele principale sunt Fillipo Maria Visconti – ducele de Milano şi Beatrice di Tenda.
Iată câteva date culese din Wikipedia, traduse automat, despre fiecare din aceste personaje:
Filippo Maria Visconti, care a devenit conducătorul nominal de Pavia în 1402, a reusit sa asasinat fratele Gian Maria Visconti ca ducele de Milano, în 1412. Ei au fost fiii lui Gian Galeazzo Visconti , predecesorul Gian Maria, de a doua sa sotie, Caterina Visconti . Din căsătoria Filippo de la Beatrice Lascaris di Tenda , contesa de Biandrate și văduva nefericit de Facino Cane – condotierului care a instigat conflictul între facțiuni de fratele mai mare Filippo lui și mama sa, Caterina Visconti, Regent-Filippo Maria a primit o zestre de aproape o jumătate de milion de florini, dar atunci când Beatrice a avut prea mare interes în afacerile de stat, el a acuzat de adulter si a avut o decapitat la castelul de Binasco în 1418.
Crud, paranoic și extrem de sensibile despre urâțenia lui personală, el a fost totuși un mare politician , și prin angajarea o astfel de puternic condottieri ca Carmagnola , Piccinino , care a condus fără succes trupele sale de la Bătălia de la Anghiari , 1440 – și Francesco Sforza , el a reușit să recupereze partea Lombard de ducat tatălui său.
La moartea lui Giorgio Ordelaffi , Domnul Forlì , el a profitat de tutela lui de moștenitor băiat, Tebaldo Ordelaffi, pentru a încerca cuceriri în Romagna (1423), provocând război cu Florența , care nu ar putea permite ambițiile sale de a merge necontestate. Veneția , a cerut de către Francesco Bussone da Carmagnola , a decis să intervină de partea Florența (1425) și răspândirea război Lombardia. În martie 1426 Carmagnola instigat revoltele din Brescia , pe care le-a cucerit pentru Visconti doar cinci ani în urmă. După o campanie lungă, Veneția cucerit Brescia, extinderea posesiunile sale pe continent de malul de est a lacului Garda . Filippo Maria încercat fără succes ajutorul imperial, dar a fost constrâns să accepte pacea propusă de Papa Martin V , favorizând Veneția și Carmagnola. Termenii au fost silă acceptat în Milano și de către împărat, dar ostilitățile au fost reluate la prima pretextul de Filippo Maria, ceea ce duce la înfrângerea de Maclodio (12 octombrie 1427), urmat de o pace mai durabilă semnat la Ferrara , cu medierea de Niccolò III d’Este .
În anul următor, ducele sa căsătorit cu a doua soție Maria de Savoia (1411-1469) , fiica ducelui Amadeus VIII de Savoia , un aliat puternic. Cu sprijinul lui Visconti, Amadeus a domnit scurt ca antipapă Felix V din noiembrie 1439 până la aprilie 1449.
El a invitat celebrul savant Gasparino Barzizza să înființeze o școală la Milano. Barzizza, de asemenea, a servit ca sa instanță orator .
El a murit în 1447, ultimul al Visconti , în linie masculină directă, iar el a fost urmat în ducat, după scurtă durată Republica ambrozian , de Francesco Sforza (1401-1466), care sa căsătorit în 1441 doar moștenitor Filippo Maria, fiica lui naturală Bianca Maria (1425-1468) de amanta lui Agnese del Maino (1401-1465).
Catherine Beatrice Lascaris din Ventimiglia și Tenda, numită Beatrice di Tenda ( cort , 1372 – Binasco , 13 septembrie 1418 ), fiica Contelui di Tenda Peter Lascaris și femeie Poligena, a coborât de la o ramură a familiei imperiale bizantine Lascaris de Eudoxia Lascaris fiica de Teodor al II-lea Lascaris , împăratul de la Niceea , și soția lui William Peter I din Ventimiglia , fondator al filialei Liguria familia Lascaris din Ventimiglia (secolul al XIII-lea).
După ce a fost vaduva in 1412 , ea sa căsătorit cu ducele de Milano, Filippo Maria Visconti , aducând cu el patru mii de ducați de aur și unele teritorii importante piemonteze
În 1418 , probabil cu scopul de a le scoate din activele uriașe, a fost acuzat de către soțul ei de adulter cu un servitor, care Michele Orombelli . [2] După mărturisirea sub tortură a fost condamnat la moarte și decapitat în castel din Binasco , împreună cu presupusa iubita lui , la 13 septembrie 1418 . Planul a fost eclozat, după unii, cu complicitatea a nobila Agnese del Maino , damă de companie și iubitor al lui Beatrice soțului Philip. De asemenea, se pare că soțul ei nu a putut suporta Beatrice, din cauza caracterului puternic și femeie invazive
Puteţi asculta următoarele înregistrări:

Prima înregistrare este cu Joan Sutherland, iar a doua cu Leyla Gencer. Alegeţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s