INVITAŢIE LA OPERĂ II. Vincenzo Bellini 4. La Sonnambula


INVITAŢIE LA OPERĂ II.
Vincenzo Bellini 4. La Sonnambula

La sonnambula (Somnambula) este o operă în 2 acte de Vincenzo Bellini, după un libret de Felice Romani (bazat pe comedia La sonnambule ou l’arrivée d’un nouveau seigneur de Eugène Scribe din anul 1819).
Premiera operei a avut loc la “Teatro Carcano” din Milano, în ziua de 6 martie 1831.
Durata operei: cca 2 ore și 30 minute.
Locul acțiunii: sat de munte din Elveția.
Personajele principale
• Contele Rodolfo, stăpânul localității (bas)
• Teresa, proprietara unei mori (mezzosoprană)
• Amina, orfană adoptată de Teresa, logodită cu Elvino (soprană)
• Lisa, stăpâna unui han, îndrăgostită de Elvino (soprană)
• Elvino, proprietar înstărit, logodnicul Aminei (tenor)
• Alessio, sătean, îndrăgostit de Lisa (bas)
• Un notar (tenor)
Rezumat
Actul I
Un sat cu o moară pe o parte și un han pe de altă parte .
Este o ocazie festivă în piața satului. Asta după-amiază Elvino și Amina, un orfan crescut de Teresa, vor semna un contract de căsătorie. Toate, dar Lisa, fiica hangiu, sărbători. Lisa este în dragoste cu Elvino. Ea este consolat de Alessio, un sătean care vrea să se căsătorească cu Lisa. Notarul ajunge, urmat de Elvino. Elvino a visted mormântul mamei sale să se roage pentru binecuvântarea ei de căsătorie. El dă Amina inelul mamei lui, împreună cu un buchet de violete.
Un străin vine. El se deplasează la castel. După cum arată lucrurile, el recunoaște moara, fantana, lemn si ferma. Ca noapte începe să scadă, sătenii devin temători. Teresa explică de străin ca o fantomă stranie rătăcește prin sat înfășurat într-o foaie albă, răspândirea teroare peste tot. Neîncrezător, străinul acceptă totuși invitația lui Lisa să stați la han. Străin salută Amina și îi spune că el speră soțul ei va iubesc “, ca te-as iubi,” de mult la supărare de Elvino.
O cameră în han .
Lisa vine la camera străinului. Ea îl numește contele, pentru că el este Contele Rodolfo, fiul Domnului decedat a castelului. Lisa face clar la contele că ea este disponibilă, în care numărul este destul de dispus să profite. Există un zgomot brusc. Lisa a iesit repede din camera, in scadere batista ei în acest proces. Amina vine pe fereastră. Înfășurat într-o foaie albă, ea este de mers pe jos în somn. Ea a visat de ceremonia de nunta de mâine și vorbește conta ca în cazul în care el ar fi fost Elvino.
Ca întregul sat se adună pentru a da Contele de primire călduroasă, contele scapă prin fereastra pentru a evita să fie prins cu o femeie în camera lui. Toată lumea este surprins de a găsi Amina dormi pe canapea. Elvino, după ce a fost informată de către Lisa, devine extrem de gelos. Amina trezește. Ea nu poate explica prezența ei în camera contelui și, în ciuda rugămințile ei, Elvino numește pe nunta. Consternat, Teresa ridică batista scăzut cu Lisa.
Actul II
O vale întunecată între sat și Castelul .
Un grup de săteni este in drum spre Castelul a cere Contele de a exonera Amina. Amina și Teresa, care sunt printre ei, și se opresc la Estate Elvino, unde se găsesc Elvino aerisire durerea lui. Amina exprimă din nou nevinovăția, care Elvino refuză să accepte. Atunci când a reveni săteni, ei proclamă că contele a exonerat Amina complet. Elvino va avea nimic de ea. Furious, el lacrimi inelul de pe degetul lui Amina.
Piața satului .
Ca Alessio încearcă să convinga Lisa, care Elvino nu va însura cu ea, alții anunță că Lisa este mireasa lui ales. Contele confirmă nevinovăția lui Amina, explicând că ea este un somnambul. Nimeni nu-l crede. Dându-și seama că Elvino este pe cale să se căsătorească cu Lisa, ea produce batistă pe care a găsit în camera contelui. Roșește Lisa, spre disperarea Elvino. Chiar atunci, Amina, care este somnambulism din nou, iese din fereastra morii și plimbări de-a lungul marginii acoperișului deasupra roții rotativ. Văzând că ea este în pericol, contele ordine toată lumea să tacă. Amina trezește neatinsă și în brațele Elvino. El își dă seama că ea este nevinovat. Întregul sat sărbătorește.
Cunoscând toate acestea putem urmări înregistrarea:
La Sonnambula – Dessay / Flores de la Metropolitan Opera:

Şi pentru că suntem români vă propun o înregistrare audio mai veche, din anul 1981 ce are în distribuţie pe Ileana Cotrubaş: Bellini – LA Sonnambula: Ileana Cotrubas, Dennis O’Neill:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s