INVITAŢIE LA OPERĂ II.Vincenzo Bellini 2. La Straniera


INVITAŢIE LA OPERĂ II.
Vincenzo Bellini 2. La Straniera

La straniera este o operă în două acte de Vincenzo Bellini pe un libret de Felice Romani , bazat pe L’ETRANGERE (1825) de Charles-Victor Prévot, vicontele d’Arlincourt . Acesta a fost compusă în toamna anului 1828 și a avut premiera pe 14 februarie 1829, la La Scala din Milano.
Istoria compoziției
Contextul istoric
Centrul subiectului acestei opere se bazează pe o serie complicata de evenimente istorice începând de la sfârșitul secolului al XII-lea. Regele Filip Augustus din Franta ( Filip al II-lea al Franței ), s-a căsătorit cu prințesa daneză Ingeborg în 1193. Din motive necunoscute, s-a despărțit de ea a doua zi după nuntă și a solicitat o anulare a căsătoriei de către Papa Celestin III . Ingeborg, a insistat că mariajul a fost consumat, și că ea a fost nevasta lui, fiind Regina de drept a Franței. Filip a obținut în cele din urmă o anulare printr-o adunare de episcopi francezi. Apoi, el a căutat să se căsătorească cu Marguerite, fiica lui William I, contele de Geneva, dar ea a fost răpită în drum spre Paris de Thomas I de Savoia , care s-a căsătorit cu ea. În cele din urmă, în 1196 Philip s-a casatorit cu Agnes de Merania (“la straniera&quot:), fiica unui nobil, Bertold IV din Dalmația . Danemarca a continuat să se plângă de tratamentul lui Filip faţă de Ingeborg și în 1200 Papa Inocențiu al III îl obligă pe Filip să o ia înapoi, făcându-l în esență bigam și devenind astfel subiect de excomunicare. Agnes a murit în 1201.
Bellini și libretistul Romani încântaţi de libertățile extraordinare ale aceastei istorii deja neobișnuită a conceput un complot prin care Regele, în scopul de a rezolva problema căsătoriei sale duble, o trimite pe Agnes să trăiască într-o cabană pe malul lacului Montolino. Philip apoi trimite pe fratele ei să vegheze asupra lui Agnes în secret, deghizat sub numele de Valdeburgo. Agnes și-a asumat numele de Alaide și se ascunde sub un văl. Contele Arturo s-a îndrăgostit de ea, în ciuda angajamentului său faţă de Isoletta, fiica ducelui de Montolino. În acest moment, opera începe.
Vă invit să vizionaţi cea mai recentă înregistrare a acestei opere: 18 februarie 2013 Viena
Distribuţia:
Alaide: Edita Gruberova
Arturo di Ravenstel: José Bros
Isoletta di Montolino: Sonia Ganassi
Barone di Valdeburgo: Paolo Gavanelli
Priore di Spedalieri: Sung Heon Ha
Signore di Montolino: Leonard Bernad
Osburgo : Randall facturile
Philharmoniachor Wien
Münchner Opernorchester
Dirijor: Pietro Rizzo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s