52. Maria de Rudenz de Gaetano Donizetti


Maria de Rudenz
De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Maria de Rudenz este o operă de Gaetano Donizetti pe libretul scris de Salvadore Cammarano . Opera a avut premiera la La Fenice din Veneția la 30 ianuarie 1838 şi a avut ca rezultat un eșec. O parte din muzica sa a fost refolosită pentru Poliuto și Vergy Gabriella .
După o lungă perioadă de uitare a revenit pe scena de la La Fenice, în 1981, cu Katia Ricciarelli ca Maria si Nucci Leo în rolul lui Corrado.

Fundal
Corrado a fugit în Italia cu iubita sa Maria, care a fost renegată în căsătorie de către tatăl ei. Tatal Mariei moare și este desemnată ca unică moștenitoare nepoata sa, Matilda, dacă Maria nu şi-ar fi depus în termen de un an pretenţia la succesiune.
Actul I
În Elveția, în secolul al cincisprezecelea
Conrad (Corrado) a revenit in Elvetia sub un nume fals, care a vrut să se căsătorească cu iubita lui Matilde, dar Matilde, cu toate acestea, este îndrăgostită de Henry. În mod neașteptat apare Maria este de fapt viu, dedicat să-și ispășească păcatele sale în mănăstire, și să se roage la mormântul tatălui său. Maria este recunoscută de Rambaldo și află de căsătoria iminentă între Matilda și Rambaldo. Luată de furie sparge nunta, apoi urmează vânătoarea lui Corrado.
Actul II
Cu toate acestea, Maria continuă să-l iubească pe Conrad, și cere ajutor pentru Henry. Maria îl amenință pe Corrado, că dezvăluie adevărata lui identitate (pentru că el este fiul lui Hugh asasin de la Berna) și o va ucide pe Matilde. Corrado, furios, o afectează grav pe Maria. Maria se auto-acuză şi astfel îl disculpă pe Corrado.
Actul III
Totul este pregătit pentru nunta lui Conrad și Matilda, dar Henry este conștient de adevărata identitate a lui Conrad, și decide să-l provoc la un duel, dar este ucis. Corrado, îngrozit, fuge în camera de nuntă, dar cu groază vede Maria, nu mort, dar viu, cu un pumnal în mînă: el tocmai a împușcat mortal pe Matilda. Maria spune că ea a făcut totul din dragoste și va muri de foame.
Putem asculta această înregistrare din 1981, în distribuţie fiind:
Maria de Rudenz – Margarita Castro Alberty
Matilde – Marvis Martin
Enrico – Alberto Cupido
Rambaldo – Dimitri Kavrakos
Corrado – Juan Carlos Gebelin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s