48. Imelda de Lambertazzi de Gaetano Donizetti


este o operă în două acte de Gaetano Donizetti pe libretul lui Andrea Leone Tottola .
Introducere
compusă în cursul anului 1830 , a avut premiera pe 05 septembrie a aceluiași an, cu puțin succes, după cum reiese din doar trei spectacole , și a mai fost putin reprodus numai la Napoli în anul următor , în Veneția , la Teatro San Gură de Aur , în Senigallia , în 1856 și în Spania, în 1840 .
Caracteristicile de bază ale acestei opere sunt, în conformitate cu Ashbrook, “primitiv ca energie și cu voce tare” scene de masă și amplasarea vocei protagonistului masculin, Bonifacio este un bariton, care are un rol romantic, spre deosebire de rivalul său politic, Lamberto, tenor, în timp ce Imelda are o textură neobișnuită de acute mezzo-soprana.
Plot
Opera are multe elemente în comun cu povestea lui Romeo si Julieta, cei doi protagoniști sunt descendenții a două familii rivale, Lambertazzi ( Ghibellini , ca Montague ) și Gieremei (Guelph, cum ar fi Cappelletti ). Printr-o coincidență stranie, tot în 1830 a văzut debutul altă lucrare bazată pe o temă similară: Am Capuleti EI Montecchi de Vincenzo Bellini , cu libret de Felice Romani .
Actul I
Oamenii din Bologna solicită ca Orlando, magistrat, să facă pace pentru că războaiele dintre Lambertazzi și Gieremei răspândesc prea mult sânge. Cu toate acestea, Orlando și fiul său, Lamberto nu doresc să seliniştească, pentru că dorește răzbunare asupra rivalilor (tatăl lui Bonifacio este vinovat de uciderea soției lui Orlando). Imelda, dragostea reciproca a lui Bonifacio, moștenitorul familiei inamice, este înnebunită de durere. Bonifacio, la rândul său, urmărește să promoveze pacea, propunând o căsătorie de reconciliere între el și Imelda, dar acest lucru ridică doar indignarea Lambertazzi și amenințarea reluarii luptelor.
Actul II
Lambert încearcă să descopere dacă între sora lui și rivala ei e ceva: el inventează ceva pentru uciderea lui Bonifacio, declanșând durerea Imeldei. Bonifacio, între timp, a scris o scrisoare recomandată ImeldeiScrisoarea, cu toate acestea, este, citită de Lamberto și Orlando: Lamberto decide să spioneze numirea surorii sale și a Bonifacio, și a rănit apoi pe adversarul său, cu un pumnal otrăvit, în timp ce dezlănțuie războiul civil din Bologna. Imelda încearcă să salveze pe iubitul ei şi a supt otrava din rana, dar în zadar: Bonifacio moare și ea urmează soarta lui, de asteptare în zadar pentru iertarea tatălui său.
Structura operei:
• Preludiu
Actul I
• 1 Introducere La arme! (Chorus, Orlando, Lamberto, Ubaldo)Actul IIPutem asculta:

1. “Amarti: e nel martoro” (Nicole Cabell)

2. Imelda de’ Lambertazzi _ finale / Nicole Cabell

3. Floriana Sovilla – Imelda de’ Lambertazzi – Ma il ciel non ode

4. Margreta Elkins. Imelda de´Lambertazzi

Inregistrarea integrală este pe bani!

Advertisements

One response to “48. Imelda de Lambertazzi de Gaetano Donizetti

  1. Muzica clasică nu este punctul meu forte,îmi plac totuși *Bolero* de Ravel, *Rapsodia albastră *de George Gershwin și *Anotimpurile* de Vivaldi..Am avut un frate meloman dar în tinerețe îmi plăcea altceva, acum nu sunt posibilități….n-am avut ocazia să intru într-o sală de concert , deși în Bacău avem Ateneu,orchestră simfonică…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s