47. Gabriella di Vergy de G. Donizetti


Gabriella di Vergy este o operă în două acte de Gaetano Donizetti scrisă în 1826 și revizuită în 1838, pe un libret de Andrea Leone Tottola , care s-a bazat pe tragedia Gabrielle de Vergy (1777) de Dormont De Belloy . Înainte de aceasta au fost două legende medievale franceze, Le Châtelain de Coucy et La Dame de Fayel și de la Le chastelaine de Vergy .
Povestea fusese deja obiectul unei opere de Michele Carafa (1816) și a fost anterior utilizată de către Johann Simon Mayr ( Raul di Créqui , Milano , 1809), Morlacchi Francesco ( Raoul de Créqui , Dresda , 1811), și Coccia Carlo ( Fayel , Florența , 1817). Acesta a fost, de asemenea, utilizată ulterior ca Gabriella di Vergy de Saverio Mercadante în 1828.
“În forma sa originală această operă nu a fost niciodată prezentatăt” , dar părți ale versiunii originale au fost re-utilizate de Donizetti, în operele sale Otto mesi în minereu din cauza (Napoli, 1827), L’esule di Roma (Napoli 1828 ), Il Paria (Napoli 1829) și Anna Bolena . Pentru versiunea revizuită, Donizetti a încorporat în părțile din opera Ugo, Conte di Parigi (Milano 1832), Rosmonda d’Inghilterra (Florența 1834) și Maria de Rudenz (Veneția 1838).
După moartea lui Donizetti, s-a revizuit Gabriella di Vergy a primit în cele din urmă lumina scenei la 29 noiembrie 1869 la Teatro San Carlo , în Napoli și cu titlul de Gabriella opera a fost redescoperită în 1978 de către Don White și Schmid Patric ca Opera Rara . Ulterior, cu acesta s-a dat prima reprezentatie in Marea Britanie la 9 septembrie 1978 în Belfast și a fost înregistrată.
Sinopsis
Locul: Burgundia
Timp: Evul Mediu
Gabriella s-a casatorit cu Fayel sub presiune de la tatăl ei. Ea descoperă prea târziu că a fost înșelată și că Raoul este în viață. Raoul se întoarce din cruciadă și îi acuză de perfidie. Între timp, el se află sub presiune de la împăratul să se căsătorească cu sora lui Fayel, Almeide. Povestea are un final tragic și macbru. Raoul este ucis de Fayel într-un duel. Fayel taie în inima lui și-l aduce la Gabriella într-o urnă. Ea merge nebună și moare de inimă rea.
Există doar o singură înregistrare a operei Gabriella di Vergy de Gaetano Donizetti (efectuată în italiană) cu următoarea casetă tehnică:
Dirijor Alun Francis – 1978 (UTS)
Orchestra – Orchestra Filarmonică Regală
Chorus – Geoffrey Mitchell Corul
Gabriella – Ludmilla (Milla) Andrew
Raoul – Maurice Arthur
Fayel – Christian Du Plessis
Filippo – John Tomlinson
Almeide – Joan Davies
Armando – John Winfield
Bineînţeles, această înregistrare este pe bani, aşa că nu pot să o prezint aici!
-Michele Carafa – Gabriella di Vergi – Finale II – Ah! fermate… Raoul!… Fayel!.


Saverio Mercadante – Gabriella di Vergy – Sestetto – Ah che dici!… Quant’immagini crudeli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s