45. Il Pigmalion de Gaetano Donizetti


Pygmalion este o operă într-un act, pe care Gaetano Donizetti o compune între septembrie și octombrie 1816, pe un libret de Antonio Simeone Sografi. Subiectul este luat din Metamorfozele lui Ovidiu; a fost deja folosit de Jean Jacques Rousseau și reprezentată la Lyon în 1770.
Primul spectacol cu Pygmalion este postum si a ajuns la Bergamo, pentru Festivalul de Teatru din New XVII Donizetti, pe 13 octombrie 1960.
Manuscrisul autograf se află în Piacenza, în Alberoni Collegio, copia manuscrisului se află în Bergamo la Muzeul Donizetti. este şi reproducerea fotografică a manuscrisului autograf. Pe ultima pagină este scris: Început pe 25 septembrie, şi încheiat în ziua de 01 octombrie 1816 la două dimineața, ziua de marți.
Pygmalion a fost un rege mitologic al Ciprului și un sculptor, care a renunțat să ia o soție, dezgustat de femei. Dar când el a sculptat statuia din fata Galatea, el cade fără speranță în iubire în patul lui. El a convins-o pe Afrodita să se transforme într-o femeie. Din unirea lor s-a născut Paphos, care a fondat orasul cu acelaşi nume de pe insula Cipru [Metamorfozele lui Ovidiu Rezervare X].

Se găsesc pe youtube 3 înregistrări integrale ale operei, dar numai pe bani!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s