44. Parisina d/Este de Gaetano Donizetti


Opera “Parisina d’Este” a fost scrisă de Gaetano Donizetti în grabă pentru sezonul de Carnaval din anul 1833. Premiera mondială, de la Teatro della Pergola din Florenţa, a avut-o ca protagonistă în rolul titular pe Caroline Unger, o mezzo-soprană care a cântat la prima reprezentaţie a Simfoniei a IX a de Ludwig van Beethoven. Libretul operei „Parisina d’Este” a fost adus foarte târziu de Felice Romani, aşa că Donizetti a trebuit să se grăbească pentru a termina la timp partitura.
Deşi se înscrie în genul belcanto, „Parisina d’Este” nu este o operă veselă. “Lucia di Lammermoor”, ca dramă romantică autentică, deţine mai multe pasaje de coloratură spre deosebire de Parisina, care e mai puţin efervescentă şi are inflexiuni tragice. Acţiunea, inspirată dintr-o întâmplare din ducatul Ferrara din secolul al XV lea, povesteşte soarta dramatică a doi îndrăgostiţi care nu pot trăi unul fără celălalt. Libretul, inspirat de poemul omonim al lui George Gordon Byron, este semnat de Felice Romani, unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai compozitorului. Evenimentele din operă sunt centrate pe relaţiile de dragoste şi gelozie dintre patru personaje principale, Parisina, Azzo, Ernesto şi Ugo. Parisina, a doua soţie a principelui de Ferrara, Azzo, este îndrăgostită nebuneşte de Ugo, fiul generalului Ernesto. Această idilă nefericită este însă condamnată de gelozia teribilă a principelui, care îi condamnă pe cei doi îndrăgostiţi.
Este considerată a fi o operă rară: cu toate acestea ea a văzut lumina scenei Operei Naţionale din Bucureşti în anul 2009 şi s-a bucurat de un real success de public.

Vă invit să ascultaţi opera Parisina d/Este de Gaetano Donizetti într-o înregistrare din 1990

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s