38. Pietro il grande de Gaetano Donizetti


Pietro Il Grande, țarul delle Russie (Carpenter Livonian, sau Petru țarul cel Mare, al rușilor) este o operă buffa în două acte din 1819 cu muzica de Gaetano Donizetti și un libret de Gherardo Bevilacqua-Aldobrandini pe bază, în parte, pe Felice Romani “libretul lui pentru Giovanni Pacini e opera Il falegname di Livonia, care tocmai a fost prezentat la La Scala din Milano, la 12 aprilie 1819, precum și din sursa de Romani lui, Alexandre Duval, comedia Le menuisier Livonie de , ou Les Voyageurs illustres (1805).

Il falegname di Livonia de Donizetti a avut premiera la deschiderea sezonului Carnavalul 1819-1820 de la San Samuele Teatro în Veneția . Premiera a avut loc la 26 decembrie 1819. Aceasta a fost a patra dintre operele lui Donizetti care a văzut lumina scenei în timpul vieții sale și prima care atinge “mai mult de o producție”. Ea a avut aproximativ șapte montări până în 1827, atunci când s-a trecut de performanța cunoscută în secolul 19.
Istoric al performanțelor
Opera a fost neglijată până în 2003 când a fost dat un spectacol în St Petersburg , datorită directorul artistic al Sankt Petersburg Camera Opera, Yuri Alexandrov. Munca migăloasă a dat rezultate şi opera a fost restaurată după un fragment. Premiera a avut loc la 27 mai 2003 la Sankt Petersburg și versiuni în rusă și italiană pe libretul luiYuri Dimitrin.
În 2004, opera a fost prezentată de Festivalul della Valle d’Itria în Martina Franca . Aceste spectacole au fost înregistrate.
Roluri

Rol Tipul de voce Distributie, 26 decembrie 1819
(Dirijor: -)
Il Grande Pietro ( Petru cel Mare )
bas
Pio Botticelli

Caterina ( Ecaterina I a Rusiei , soția lui)
soprano
Adelaide Raffi

Madama Fritz, hangiu mezzo-soprană
Caterina Amati

Annetta Mazepa, hangiu soprano Angela Bertozzi

Carlo Scavronski, tâmplar de Livonia tenor
Giovanni Battista Verger

Ser Cuccupis, magistrat bas Luigi Martinelli
Firman Trombest, în rolul cămătarului bas Giuseppe Guglielmini

Hondediski, căpitan muscovit bariton Gaetano Rambaldi

Primari, curieri, adepți ai țarului
Sinopsis

Timp:sfârşitul secolului al saptesprezecelea
Locul: Statul baltic Livonia
Acțiunea are loc într-un oraș fără nume, în Livonia (acum Letonia și Estonia ), care a fost în acel moment sub stăpânire rusească. Carlo, un tâmplar este îndragostit de Annetta, orfană. Carlo se pretinde a fi de origine nobilă și arată că are un pic de temperament atunci când țarul și soția sa, Catherine, sosesc, ambii incognito. Tarul solicită hotelierului, Madame Fritz, relaţii despre acest tâmplar, atunci când intră Carlo. Carlo, care nu știe cine este străinul, este destul de insolent cu el. Magistratul orașului, Ser Cuccupis, de asemenea, intră într-o controversă cu Peter. Acest magistrat are pretenții de grandoare. El merge atât de departe încât să-l amenințe cu prietenul său, țarul. Petru decide să ascundă rangul său pentru magistrat, și îi spune că el este Menshikov , un înalt funcționar al țarului. Magistratul l-a închis pe Carlo. Acesta din urmă este pe cale de a fi condamnat, iar Madame Fritz arată in unele documente dovada că el este fratele lui Catherine.
Carlo nu spune acest lucru până în Actul 2, moment in care el introduce pe fata lui (Annetta) la cuplul imperial. El îi avertizează că țarul nu trebuie niciodată să o vadă, deoarece ea este fiica trădătorului hatmanului Ivan Mazepa . Când i s-a spus fetei că este mort Mazepa, Căpitanul trupelor spune magistratului că Menshikov este de fapt țarul. Magistratul vede o oportunitate de a se avansa, dar din moment ce țarul a fost deja recunoscut, îl trage de la poziția sa de autoritate și ordine să plătească o amendă. Peter, Catherine, Carlo și Annetta lasă fericit pentru St Petersburg.
Nu am găsit la liber o înregistrare integrală a acestei opere, aşa că am apelat la câteva fragmente disponibile pe youtube pe care le puteţi vedea în continuare:

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s