35. Dom Sebastien de Gaetano Donizetti


Dom Sébastien, Roi de Portugal (Don Sebastian, rege al Portugaliei) este o Grand Opera franceză în cinci acte de Gaetano Donizetti . Libretul a fost scris de Scribe Eugène , bazat pe Paul Foucher – Don Sébastien de Portugalia (1838), o ficțiune istorică despre regele Sebastian al Portugaliei (1554-1578) și a lui expediție nefasta în Maroc din 1578. Opera a avut premiera pe 13 noiembrie 1843 la Le Peletier Salle de Opéra din Paris . Aceasta a fost ultima operă pe care Donizetti a finalizat-o înainte de a deveni nebun, ca urmare a sifilisului.
În timp, Donizetti a făcut încercarea de a compune o opera competitivă cu opere istorice similare compuse de către Daniel Auber , Halevy Fromental și Meyerbeer Giacomo . O descriere critică a naturii Dom Sébastien este “o înmormântare în cinci acte”. În schimb, Winton Dean a descris principala caracteristică a operei ca “onestitate dramatică fără compromisuri”, în comentariile sale privind aspecte neobișnuite dramatice ale muncii . Mary Ann Smart a pregătit o ediție critică a operei în limba franceză, care include anexe, cu variante și completările pe care Donizetti le-a făcut pentru o producție în limba germană în Viena, în 1845.
Localizare în timp şi spaţiu:
Timp: secolul 16
Locul: la Lisabona și Maroc
Act 1
Lisabona
Regele Christian, Dom Sebastian, lasă pe unchiul său Dom Antonio să se pronunțe cu Portugalia în timp ce el merge într-o cruciadă împotriva maurilor din Africa. Anturajul lui Sebastian include Camoëns poet idealist și Moor printesa Zayda, pe care le-a salvat de la arderea pe rug pentru că a încercat să scape din mănăstirea în care a locuit pentru a fi convertită la creştinism (O mon Dieu, sur la terre). El intenționează să o întoarcă la tatăl ei Ben-Selim.
Act 2
Maroc Fez,
Reuniunea dintre Zayda și Ben-Selim este temperată de refuzul ei de a se căsători cu cel mai de seamă maur, Abayaldos.
Un câmp de luptă în Maroc
Abayaldos a condus pe mauri în lupta împotriva forțelor lui Sebastian si cea mai mare parte le-a alungat afară. Viața lui Sebastian, rănit, este salvată numai atunci când locotenentul Dom Henrique, s-a prezentat la Abayaldos ca Sebastian. Sebastian este lăsat pe câmpul de luptă un om zdrobit (Seul sur la terre).
Actul 3
O piaţă publică, din Lisabona
Camoëns a supraviețuit luptei și s-a întors la Lisabona (O Lisbonne, o ma Patrie!) El află că Antonio însuși aliniat cu Marele Inchizitor spaniol Dom Juan de Sylva i-a uzurpat tronul. El conduce procesiunea de înmormântare pentru regele presupus mort. Camoëns provoacă o agitație cu ultraj lui, si Sebastian este recunoscut de oameni atunci când intervine. Abayaldos, la rândul său, recunoaște pe umilul “creștin”, a cărui viață ar fi cruțat-o. Sebastian este închis ca un impostor.
Legea 4
O instanță de judecată, la Lisabona
La procesul lui Sebastian, Zayda dovedește dragostea ei pentru el care să ateste identitatea sa adevărată și cum a scăpat de la moarte. Abayaldos o acuză de infidelitate, iar acum Sebastian și Zayda sunt închiși, ea pentru trădare.
Curtea de la Lisabona
Dornici să legitimeze afacerea sa cu Spania, Antonio se oferă să cruțe viața lui Sebastian, dacă Zayda poate convinge pe Sebastian să semneze instrumentul oficial de vânzare a Portugaliei în Spania. Dupa ce a refuzat la prima încercare, apoi Sebastian semnează. Înnebunită de durere, Zayda vrea să se înece.
Un turn de paza de intrare la Lisabona Harbor (anacronistic Turnul Belém, simbol al independenței portugheze)
Sébastian şi Zayda la partea de sus a turnului. Ei văd pe Camoëns într-o barcă ce încearcă să-i salveze. Sebastian și Zayda coboară o frânghie spre barcă, dar sunt descoperiti şi mor atunci când este tăiată coarda. Camoëns este ucis cu focuri de armă, iar la orizont apare flota spaniolă. Portugalia a pierdut independența ei.

Vă invit să vizionaţi opera aici: DOM SEBASTIEN ( DON SEBASTIANO ) – GAETANO DONIZETTI – 1998:


Distribuţia:
Dom Sebastien – Giuseppe Sabbatini
Zaida – Sonia Ganassi
Camoëns – Carmelo Corrado Caruso
Dom Juan de Silva – Giorgio Surjan
Abayaldos – Nicolas Rivenq
Dom Henrique – Danilo Serraiocco
Dom Antonio – Pierre Lefebvre
Ben-Selim – Riccardo Zanellato
Dom Luis – Orfeo Zanetti
Soldat – Valerio Marletta
Tre Inquisitore –
1 Martino Laterza
2 Giovanni Dattolo
3 Nicolo Rigano
Con
Carla Fracci
Gheorghe Iancu
Roberto Bolle

Conductor – Paolo Arrivabene
Orchestra – Teatro Comunale di Bologna
Chorus – Teatro Comunale di Bologna
Materiale traduse de la Wikipedia şi de pe Youtube.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s