30. Alahor in Granata de Gaetano Donizetti


07.01.1826 – Drama “Alahor in Granata” de Gaetano Donizetti este o operă în două acte ce are premiera in Teatro Carolino din Palermo. Acţiunea operei se desfăşoară în timpul Evului Mediu în Granata
În 1825 , Donizetti a acceptat postul de director muzical al Carolino Teatro din Palermo. De fapt, moartea lui Ferdinand I al celor Două Sicilii pe 04 ianuarie a acelui an a forţat închiderea temporară a tuturor teatrelor din Napoli, ca un semn de doliu , în timp ce cele de la Roma au fost, de asemenea, oprite din cauza a “Anului Sfânt”.

El a acceptat apoi postul oferit din capitala Siciliei, fără prea mult entuziasm, asigurându-şi directia muzicala pentru sezonul 1825 – 1826 şi titlul oficial de choirmaster director de muzică, şi compozitor de lucrări noi, cu un salariu de 45 de ducaţi pe lună.
Sala de prestigiu a fost deschisă în 1809 , la Carolino Teatro – denumit astfel în onoarea reginei Maria Carolina – dar cucincisprezece ani mai târziu, a devenit o instituţie în derivă, în principal din cauza incompetenţei de impresariat.

Donizetti a ajuns la Palermo la 06 aprilie 1825 , iar începutul sezonului a trebuit să fie amânat de la 21 aprilie la 04 mai . În seara de deschidere a stagiunii, orchestra a dat o contraperformanţă atât de dureroasă, aşa că Donizetti, responsabil pentru pregătirea de spectacole muzicale, a fost convocat de către ducele de Serradifalco, administrator de spectacole publice: ca urmare a acestui fapt, trei muzicieni au fost respinşi, şi s-a decis să se schimbe gama la caseta pentru sufleur, care a impiedicat cântăreţii pentru a vedea clar conductorul.
Alahor în Granada s-a crezut mult timp pierdută, până la o copie a versiunii revizuite de către compozitorul Andrea Monteleone pentru recuperarea de 1830 a fost descoperită în 1970 , în Boston , în mansarda de Symphony Hall Recent, la Palermo a fost găsit manuscrisul autograf .
Pe scurt, acţiunea operei se prezintă astfel:

Actul I
Ali, şeful de trib Zegra, a masacrat întreaga familie a liderului fracţiunii rivale Al Abenceraghi, cu excepţia lui Alahor şi a Zobeidei. Alahor a fugit în exil.
Hassem se înapoiază la Granada, mândru de triumfurile sale, dar pacea onorabilă pe care a încheiat-o cu inamicul spaniol pare a fi un act de trădare a tribului Zegri. Liderul lor, Alamor, îl face furios pe Hassem că a refuzat mâna fiicei sale, conspiră pentru a răsturna scaunul de domnie. Se confrunte cu Regele, şi el l-a respins a doua oară, astfel că jură răzbunare.
Întors incognito, cu o mască pentru a răzbuna moartea tatălui său, Alahor este introdus în palat şi Zobeida îi face reprosuri.
În timpul unei ceremonii oficiale, în care Hassem anunţa nunta lor viitoare, Zobeida apoi se simte obligată să refuze mâna.
Actul II
Hassem încearcă să obţină de la Zobeida o explicaţie pentru comportamentul său şi ea arată că fratele ei este Alahor.
Între timp, se alătură Alahor conspiraţiei la crimă şi Hassem voluntari (Hassem va cădea în curând). Ismael, unul dintre conspiratori, dezvăluie planul, acuzându-l pe Alahor, dar se aud motivele lui şi îl iartă. Dar, atunci când Alahor binecuvântează unirea are loc atacul regelui Alamor. Alahor apără Alamor Hassem şi este arestat. Zobeida se poate bucura, apoi s-au adunat pentru a vedea pe fratele său şi iubita sa, în Rondoul final “confuz este sufletul meu”.
Vă prezint o înregistrare a operei Alahor in Granata de Gaetano Donizetti pe linkul de mai jos:

În distribuţie:
Simone Alaimo;
Patrizia Pace;
Vivica Genaux;
Juan Diego Florez;
Conducător Josep Pons.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s