29. Torquato Tasso de Gaetano Donizetti


Torquato Tasso este o operă de Gaetano Donizetti, pe libretul de Jacopo Ferretti .
Torquato Tasso ( Sorrento , 11 martie 1544 – Roma , 25 aprilie 1595) a fost un poet , romancier şi dramaturg italian.
Opera a avut premiera pe 09 septembrie 1833 la Teatro Valle din Roma . Când Donizetti a inceput sa compuna opera, aceasta deja prevedea pentru rolul de protagonist al unui poet un tenor , dar a fost forţat să schimbe rolul în bariton, pentru Giorgio Ronconi, care a devenit unul dintre primele roluri principale pentru baiton (de după Cardenio din Furiosul din insula Sf. Domingo ).
După mulţi ani de neglijare, opera a fost reluată la Savona, în 1985, cu Simone Alaimo (Torquato), Luciana Serra (Eleanor), Ernesto Palacio (Roberto). Soprana Montserrat Caballé a inregistrat apoi cel mai faimos succes jucând în această operă.
Roberto Geraldini, secretarul Ducelui, invidios pe faima luiTorquato Tasso, decide să se răzbune pe prietenul său pretinzând că el e poetul. Torquato are încredere în el, şi i-a înmânat cheile de la locul, în care şi-a ţinut notele sale, cu ode dedicate contesei Eleonora, sora Ducelui, care urma să se căsătorească cu Domnul de Mantua. Roberto face ca foile să fie în mâinile tatălui Gerard, un pălăvrăgiu, care le livrează Ducelui.
Torquato, după o întâlnire cu Eleanor iubita lui, în care ea îşi dă seama, şi supărată s-a năpustit pe Roberto, dar este oprita de Duce, care face apel la toţi cei prezenţi la o petrecere în grădina Belriguardo.
complica problema este contesa de Scandiano , de asemenea, numita Eleanor, care crede că versurile sunt adresate ei.
Între timp, Eleanor este în aşteptare pentru o întâlnire cu Torquato şi în final îi declară dragostea lui, dar acesta, furios, se repede la ea. Ducele care ordonă să fie închis Torquato, ca bolnav psihic .
Şapte ani mai târziu, Torquato aşteaptă ziua eliberare, şi în cele din urmă ajunge această clipă; Ducele îl elibereaza şi Torquato este încoronat ca “poet major”, pe Capitol Hill.
Torquato speră să-şi revadă iubita, dar află că Eleanor a murit.

Torquato Tasso – Simone Alaimo

Dirijor – Carlo Rizzi
Orchestra – Angelicum din Milano
Corul teatrului Donizetti din Bergamo.

 

Advertisements

One response to “29. Torquato Tasso de Gaetano Donizetti

  1. Sper că am ajuns unde trebuie!!Mai sper să se posteze pt că am avut probleme 2 zile ,aşa ca să-mi încerce rezistenţa la stres!!Beta scumpă şi toate prietenele noastre,să fiţi fericite,sănătoase,vesele ca acum şi să fie un pic de răcoare şi la voi,la mine deja a început să se mai răcească un picuţ!!Cu drag vă pup!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s