18. Maria Stuarda de Gaetano Donizetti


Vă prezint, pe scurt, biografia Mariei Stuart de Stefan Zweig pentru a preciza contextual istoric ce l-a determinat pe Gaetano Donizetti să scrie opera Maria Stuarda:
Stefan Zweig este inainte de toate un istoric. In momentul in care s-a hotarat sa scrie biografia Mariei Stuart a constat ca nu va fi usor. Desi nu este una dintre cele mai cunoscute personalitati ale istoriei, Maria Stuart este totusi regina despre care s-a scris poate cel mai mult, atat in documente istorice cat si in literatura. Punctele de vedere difera si Maria Stuart este considerata criminala sau victima in functie de credinta celui care a scris textul respectiv, catolica sau protestanta. Stefan Zweig isi propune in carte sa prezinta viata reginei cat de obiectiv cu putinta, bazandu-se doar pe documente istorice autentice.
Maria Stuart devine regina Scotiei la numai 7 zile, odata cu moartea tatalui ei. Familia ii stabileste casatoria la numai cateva luni cu Delfinul francez si la 10 ani ia drumul Frantei pentru a fi crescuta si educata in viitoarea ei tara. Devine regina Frantei la numai 17 ani, odata cu casatoria cu François al II-lea dar coroana franceza nu ii va apartine decat pentru un an. Cand Francois al II-lea moare, ii lasa locul mamei acestuia Catherine de Medicis si ea se intoarce in Scotia, ramanand insa pentru totdeauna cu Franta in suflet. Inapoi in Scotia, isi incepe cu adevarat domnia si conditiile nu sunt cele mai prielnice. Anglia e protestanta, Scotia e catolica si Maria Stuart vrea sa o mentina asa. Elisabeth I, regina Angliei nu o are nici ea la inima pe verisoara ei si ii e frica sa nu atenteze la tronul Angliei si sa puna la indoiala domnia acesteia, avand in vedere toata povestea cu tatal ei Henric al VIII-lea si faptul ca ea este nascuta din a doua casatorie a lui cu Anne Boleyn pe care pana la urma a renegat-o, inainte sa ordone executarea ei. La numai 22 de ani Maria Stuart se casatoreste pentru a doua oara, cu lordul Darnley, ales chiar de Elisabeth I. Cu acesta va avea si un fiu, mostenitorul tronului, Jacques Stuart dar pe care nu il va vedea decat de cateva ori, cand acesta este foarte mic. De ce? Pentru ca indragostita de Bothwell, unul din oamenii de stat ai Scotiei, decide impreuna cu acesta sa il asasineze pe Darnley ca sa se poata recasatori. Numai ca asasinatul nu poate trece neobservat si Scotia ii cere sa abdice, preferandu-l ca rege pe fiul ei, incoronat Jacques al VI lea la numai un an. Pierzand coroana scotiei se refugiaza in Anglia si cere ajutor rivalei de-o viata, Elisabeth I. Elisabeth I sub pretextul amabilitatii o exileaza intr-unul din castelele Angliei si pune la cale impreuna cu apropiatii ei un complot potrivit caruia Maria Stuart ar incerca sa o ucida pe Elisabeth I. “Complotul” demascat, Maria Stuart este executata.
In carte este multa informatie istorica, si firul istoriei este complicat dar felul in care Stefan Zweig o prezinta este atat de simplu si atat de frumos incat nu am putut sa las cartea jos din mana. Acum, dupa ce am citit cartea pot spune ca am inteles mult mai multe despre istoria Scotiei, Angliei si chiar si a Frantei din perioada respectiva dar ca am citit un roman pe cinste. Cred ca Maria Stuart e una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit pana acum.
Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei. Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie.
Tatăl ei, Iacob al V-lea (engleză James) era nepot a lui Henric al VIII-lea, ceea ce a încurajat-o pe catolica Maria să emită pretenții la tronul Angliei. Mary fusese educată în Franța și se căsătorise cu moștenitorul tronului Franței în 1558. După moartea acestuia, în 1560, Maria s-a întors în Scoția, unde nu a fost agreată de popor. S-a căsătorit cu Henric Stuart, Lord Darnley. Darnley, însă, a fost ucis, probabil de bărbatul cu care Maria s-a remăritat după un timp, James Hepburn Bothwell. În 1568 a abdicat în favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, și s-a refugiat în Anglia.

Maria s-a născut la 8 decembrie 1542 la Palatul Linlithgow din Scoția ca fiica regelui Iacob al V-lea al Scoției și a celei de-a doua lui soții, Maria de Guise. A fost singurul copil legitim al lui Iacob care a supraviețuit; Maria s-a născut prematur. O legendă populară, scrisă de John Knox, afirmă că Iacob, auzind pe patul de moarte că soția lui a dat naștere unei fetițe, a exclamat: “Cu o fată a venit, cu o fată va trece”
Casa Stuart care era originară din Bretania a câștigat tronul Scoției prin căsătoria lui Marjorie Bruce, fiica lui Robert Bruce, cu Walter Stewart, al 6-lea Înalt Stolnic al Scoției. Din acest motiv Iacob a spus că tronul a venit cu o femeie și o femeie va fi responsabilă pentru pierderea coroanei. Această declarație și-a dovedit adevărul mai târziu, dar nu prin Maria a cărui fiu de fapt a devenit regele Angliei. Sofia de Hanovra, fiica Elisabetei Stuart a devenit moștenitoarea reginei Anne a Marii Britanii iar fiul ei George a devenit rege al Marii Britanii, înlocuind Casa de Stuart în Anglia.
Maria a fost botezată la biserica St.Michael, situată în apropierea palatului, la scurt timp după naștere. Zvonurile s-au răspândit sugerând că Maria este fragilă și slăbită; la 14 decembrie, la 6 zile după naștere, tatăl ei a murit în urma unui colaps nervos în urma înfrângerii în bătălia de la Solway Moss, iar Maria a devenit regină. Cum Maria nu era majoră, Scoția a fost condusă de un regent până când Maria urma să devină adult.
Încă de la început, au existat două poziții diferite prin care se pretindea tronul: moștenitorul James Hamilton, al 2-lea Conte de Arran își susținea cererea pe baza dreptului său ereditar și o altă cerere a venit de la Arhiepiscopul de St Andrews, David Beaton. Cu toate acestea, Arran a devenit regent, până în anul 1554 când mama Mariei i-a succedat.
Vă prezint o înregistrare de la Teatrul La Fenice din Veneţia din anul 2010 a operei tragice Maria Stuarda de Gaetano Donizetti având următoarea distribuţie:
Maria Stuarda – Fiorenza Cedolins
Elisabeta – Sonia Ganassi
Leicester – Jose Bros
Talbot – Mirco Palazzi
Anna – Pervin Chakar ( Çakar )
Cecil – Marco Caria

Conductor – Fabrizio Maria Carminati
Orchestra – Teatro La Fenice di Venezia
Chorus – Teatro La Fenice di Venezia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s