15. Alina, regina di Golconda de Gaetano Donizetti


Alina, regina Golconda, este o opera in doua acte, muzica scrisa de Gaetano Donizetti in martie, aprilie 1828, pe un libret de  Felice Romani, bazat pe Aline, Reine de Golconde Sedaine Jean-Michel (Paris 1766). Alina, regina de golconda, a fost re prezentata prima oara la Roma, la Teatro Valle. pe 10 octombrie 1829.
Acţiunea operei se petrece într-un stat din India
Actul 1
Alina, o fată de la ţară, umilă, a fost capturată de piraţi şi dusă în împărăţia din Golconda şi regele în vârstă se îndrăgosteşte şi se căsătoreşte cu ea, iar în scurt timp moare, lasând pe Alina văduvă şi regină. Supuşii îi cer să aleagă un alt soţ şi Seide, nobil şi frumos apare ca principalul candidat. Alina, cu toate acestea, nu poate uita un iubit anterior, Ernesto Volmar, un ofiter din armata franceză, în ciuda acestui fapt, ea este doar pe cale de a declara o alegere atunci când trei focuri de tun se aud şi de o navă soseşte din Franţa. Ambasadorul este Volmar, care este bântuit de amintiri.
Alina este entuziastă, plină de bucurie şi emoţie. Sentimentele ei sunt puţin înţelese, cu excepţia prieteneil ei Fiorina, o altă fată, de asemenea, franceză răpită de piraţi. Fiorina a lăsat în urma ei un soţ, pe nume Belfiore.
Alina decide să testeze dragostea lui Volmar: desigur, el nu ştie că ea este regină. În primul rând, ea permite lui Volmar să-i audă vocea în timp ce ea însăşi este ascunsă printre sclavi. El este uimit şi încântat, dar şi Alina. Fiorina explică faptul că este destul de comun pentru a călători într-un teren şi e ciudat să auzi voci asemănătoare cu cele din patria lor. Belfiore a auzit, de asemenea, vocea lui Fiorina, dar reacţia sa este de groază. Dupa aceasta, ea numeşte pe Volmar ca rege, dar, la fel ca ea speră ca el să refuze, rămânând credincios memoriei fetei pe care a iubit-o. Între timp, Seide a descoperit dragostea lui Alina pentru Volmar şi, condus de gelozie, incită adepţii săi să se revolte.
Act 2
Pentru testul său final, Alina reconstituie grădina din Provence, în care ea şi Volmar s-au întâlnit prima dată, explicându-i tot ceea ce s-a întâmplat, deoarece a fost un vis. La început, el este neîncrezător, dar apoi se abandonează de a iubi. Fiorina decide să supună pe Belfiore la acelaşi test, şi îi spune că el a visat de Golconda şi de tot ce s-a întâmplat acolo, după un consum exagerat de alcool. În acelaşi timp, revolta lui Seide a izbucnit. Cele două fete sunt nevoite să ceară celor doi bărbaţi ajutorul lor, şi explică jocul pe care le-au jucat cu ei. Explozii în Seide şi se confruntă cu Alina. El pledează pentru dragostea ei, dar atunci când ea refuză o aruncă în închisoare. Cu toate acestea, Volmar (care acum ştie cine este cu adevărat Alina), se întoarce cu francezii lui pentru a învinge forţele lui Seide, şi restaurează pe Alina la tron. Alina este mişcată de dragostea oamenilor fata de ei, dar opera se termină cu ei cântând un cântec de dragoste pasională pentru Volmar, (Alina: Eri di Notte il Sogno, ERI IL pensier del di)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s