14. Poliuto de Gaetano Donizetti


Poliuto este o lucrare de gaetano Donizetti, pe un libret de Salvadore Cammarano.
Locul de muncă a trebuit să fie schimbat şi a fost reprezentată în 1838 la Teatro San Carlo , dar cenzura lui Bourbon a avut obiecţii cu privire la reprezentarea de muncă, chiar şi Regele s-a mutat pentru a anula “primul”. Locul de muncă a trebuit să fie revizuit, şi, ulterior, a debutat la ” Opera de Paris, în limba franceză, sub titlul Les Mucenici. După moartea lui Donizetti, lucrarea a fost prezentată în limba italiană pentru prima dată la San Carlo şi a primit un contract de înregistrare. Nota de referinţă este producţia din 1960 de la Teatro alla Scala , cu Maria Callas (Pauline), Franco Corelli (Poliuto), Ettore Bastianini (Severus). Actiunea operei:
Actul I
Botezul
La Mytilene , într-o peşteră, creştinii se pregătesc să-şi boteze pe Poliuto, magistrat. Nearchus, şeful comunităţii creştine, l-a introdus în peşteră, în timp ce Pauline, soţia lui Poliuto, le urmează în secret. Ea se teme că soţul ei vrea să se convertească la religia interzisă, de tatăl său, guvernatorul Felix, care a instituit pedeapsa cu moartea. Poliuto îi confirmă soţiei sale că el a îmbrăţişat credinţa creştină. O tulburătoare scenă este, de asemenea, întoarcerea lui Severus proconsulul, care era fostul iubit al Paolinei si pe care l-a presupus a fi mort. În fapt Severus o iubeşte încă pe Pauline.
Actul II
Neofit
Pentru a obţine înapoi pe Pauline, care l-a respins, fiind preot al lui Jupiter, Callisthenes, casa de Felix organizează o întâlnire între Pauline şi Severus. Severus confirmă dragostea lui pentru Pauline, dar ea nu cedează. Între timp, condus de Callisthenes cel rău, vine Poliuto şi aude ultimele cuvinte ale întâlnirii dintre Pauline şi Severus, convins de trădarea soţiei lui. Poliuto jură răzbunare, dar află vestea că Nearchus, a ales să-şi mărturisească credinţa creştină şi să moară. În timpul interogatoriului, Nearco refuză să numească pe noul venit, chiar şi sub ameninţarea torturii. Poliuto apoi apare şi arată că el este un neofit. Pauline pledează pentru Callisthenes şi Severus este fericit, pentru că nu vrea să-l aresteze şi să-l condamne, dar Poliuto furios, cu un potop de injuraturi dă jos altarul acestui zeu al soţiei sale.
Actul III
Martiriul
În crângul sacru al lui Jupiter, Callisthenes anunţă preoţii care creştini au fost livrate pentru a fi martirizaţi împreună cu Poliuto şi Nearchus, şi îi invită să se amestece prin mulţime să-i îndemne la sacrificare, în cazul în care Pauline l-ar convinge pe Severus pentru a salva oamenii condamnaţi pentru a salva pe sotul ei. Femeia a mers la închisoare şi mărturiseşte că l-a iubit pe Severus în trecut, dar neagă trădarea faţă de Poliuto şi cere soţului ei, să nu o mai suspecteze altfel. Poliuto este împăcat cu soţia sa care îl roagă să renunţe la credinţa sa, în schimb, pentru sufletul lui, dar el nu poate nega pe Dumnezeu Lovit de fermitatea ei, atunci ea a decis să se transforme.

Distribuţia:
Poliuto : Miguel Geraldi
Paolina : Adelaida Negri
Severo : Douglas Hahn
Callistene : Victor Castells
Narco : Juan Gonzalez Cueto
Felice : Matías Lechuga
Un Cristiano : Jorge Bellone

Conductor : Giorgio Paganini
Buenos Aires – Înregistrare 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s