13. Adelia de Gaetano Donizetti


Primul spectacol a avut loc la Teatro Apollo din Roma “pe 11 februarie 1841 .
Libretul este luat de la Fiica lui Archer , operă în trei acte de Carlo Coccia text de Felice Romani , în care Girolamo Maria Marini a schimbat al treilea act. Textul lui Romani este luat la rândul său dintr-o dramă franceză care nu este cunoscută.

Primul spectacol a fost o senzaţie, de fapt, opera a fost întreruptă de mai multe ori de zgomotul mulţimii rămasă în afara teatrului, dar a fost în posesia biletului, iar impresarul, a fost arestat pentru ca a vandut mai multe bilete decât scaunele din teatru.
Cu toate acestea, Adelia a căzut repede în uitare, dar a fost reluat în septembrie 1997 la Teatro Donizetti , în Bergamo , cu Paola Antonucci (Adelia), Bologna Sergio (Charles), Diego Auria d’ (Oliver), Sváb Alessandro (Arnold ) şi realizat de Gustav Kuhn .
se dezvoltă în Perona, reşedinţă a ducelui de Burgundia în secolul XIV”
Actul I
Arnold vrea să se răzbune pe Oliviero Contele tinăr care a intrat pe furiş în camera fiicei sale Adelia, şi a denunţat incidentul lui Charles ducele de Burgundia, făcând referire la o lege care interzice relatiile romantice nobile, cu oamenii de rând, la pedeapsa cu moartea. Dar când a văzut disperarea tinerilor şi intenţia lor de a se căsători, Arnold încearcă să intervinăla duce, care pretinde de a acorda iertarea lui.
Actul II
Ducele vrea să execute pe Oliviero Contele în timpul celebrării, dar Adelia, a simţit intenţiile Ducelui de Burgundia. Charles decide să amâne nunta.
Actul III
Nunta nu se desfăşoară şi Adelia este nebună să creadă că Oliver ar putea fi condamnat la moarte de dragul ei, dar revine la simţurile sale după ce a aflat că tatăl său a primit un titlu de nobleţe. În acest moment, Adelia şi Oliviero se pot căsători. Bucurie generală.
Vă prezint o înregistrare audio din 1997 cu următoarea distribuţie:
Adelia – Mariella Devia
Oliviero – Warren Mok
Arnoldo – Paul Plishka
Comino – Justin Vickers
Odetta – Valerie Bernhardt
Uno scudiero – Martin Dillon

Dirigent: Eve Queler
Orchester: New York Op Orch
konzertant / in concert
Radioübertragung / Broadcast

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s