10.Linda di Chamounix de Gaetano Donizetti


Linda este o operă semi-serioasă în trei acte, muzica de Gaetano Donizetti scrisă între decembrie 1842 şi martie 1843, Libretul de Gaetano Rossi, de la drama La Grace de Dieu (Paris, 1841) de Adolphe Philippe d’Ennerey şi Gustave Lemoine. Linda di Chamounix a fost reprezentată pentru prima dată în Viena, în Carintia Gate Theatre, 19 mai 1842.
Acţiunea are loc în 1670

Actul I Plecare din Chamounix
Interiorul unei ferme. Pe dreapta, spre partea de jos, uşa de la o cameră. Un rustic fotoliu, aproape. O bancă, câteva scaune. Perspectiva este deschisă şi se vede un site pitoresc de pe munte şi satul Savoia. O biserică de pe partea de sus. Zori, soarele începe iluminarea treptată a scenei.
Antonio şi Maddalena, sunt strâmtoraţi economic, dar au încredere în marchizul de Boisfleury, care este în dragoste cu Linda, fiica lor. Linda s-a întors de la masă şi vorbeşte cu Pierotto un tânăr muzician. Astăzi s-a întâlnit cu Charles, iubitul ei, care pretinde a fi un pictor, şi, de fapt, este Sirval viconte şi nepotul marchizului. Antonio realizează afacerea şi o convinge pe Linda să meargă la Paris, împreună cu Pierotto, care este în căutarea unui loc de muncă.
Actul II Paris
Apartament elegant într-o casă din Paris. În partea dreaptă a uşii reclamantului care conduce la intrarea în camere. În final, ridicat, o fereastra mare, care arata pe stradă. Între ferestre şi uşi, o uşă secretă pe dreapta. Toaletele aceleaşi bogate cu scaune din apropiere, mese, mobilier de lux si la modă la acea dată.
Linda locuieşte în casa prefectului. Când el moare, s-a mutat la Charles, care a urmat-o în capitală şi vrea să se căsătorească cu ea. Insistentă Linda, dar marchizul, o respinge cu dispreţ.
Actul III Întoarcerea la Chamounix
Un loc pătrat este satul din mijlocul văii. Cabane de ţară, taverne, cu pridvor, sub care sunt mese, banci, scaune. Un deal, cu mai multe căi viabile. Mai tarziu, actorul a lăsat uşa unei case. Înainte de a se ridica cortina se aude de departe un preludiu şi voci de Viva!
Mama vicontelui, acum este convinsă de iubirea sinceră dintre Charles şi Linda, şi nu se mai opune la nunta. Charles explică totul la părinţii ei şi cântă un cântec cunoscut de Linda, care ascultă şi cade inconştientă. Recuperarea ei se face repede şi în cele din urmă se poate arunca in bratele iubitului ei.
Vă prezentăm o înregistrare din 1996 de la Zurich, Elveţia cu următoarea distribuţie:
Linda: Edita Gruberova
Pierotto : Cornelia Kallisch
Antonio : Armando Ariostini
Maddalena : Nadine Asher
il Marchese : Jacob Will
Carlo : Deon Van Der Walt
il Prefetto : Laszlo Polgár
l’Intendente : Miroslav Christoff

Conductor : Adam Fischer
Director : Daniel Schmid
Staging : Erich Wonder
Orchestra and Chorus : Orchester der Oper Zürich
Chor des Opernhauses Zürich
Date : September 4, 1996
Theatre : Opernhaus, Zurich (CH)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s