8.RITA de Gaetano Donizetti


Rita, sau sotul batut, compusa de gaetano Donizetti in anul 1841, pe un libret de Gustavo Vaez, a fost prezentata pentru prima oara, dupa moartea compozitorului  la 7 Mai 1860, la Opera Comique din Paris, fara sa obtina un prea mare succes. In Italia a avut premiera in 1876 la Napoli si s-a numit Doi barbati si o femeie. A fost redescoperita si primita cu caldura de public, la Teatrul Piccola, Scala din Milano in 1965.
Opera Rita, creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti, a fost interpretată în premieră națională miercuri, 16 martie 2011, începând de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti (ON:). Spectacolul este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEO:) din cadrul ONB şi face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Regia spectacolului îi aparţine lui Cătălin Voineag, cîştigător al Premiului Musica viva (2009), decernat de Forumul Muzical Român. Scenografia este semnată de Dragoş Abagiu, care debutează la ONB în calitate de scenograf cu această producţie. Mişcarea scenică este concepută de coregrafa Maria Popa.

Beneficiind de pregătirea muzicală a maestrului acompaniator Lidia Butnariu, opera Rita a putut fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Rodica Vică (Rita), Ovidiu Ciucuriţă (Beppe), Vasile Chişiu (Gasparo). La pian: Lidia Butnariu. Prin acest spectacol, Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” îşi îndeplineşte obiectivul de a promova tineri artişti talentaţi şi de a le oferi posibilitatea de a debuta pe scena Studioului nostru. Astfel, soprana Rodica Vică (masterandă UNMB Bucureşti, secţia Canto, clasa prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu), soprana Veronica Anuşca (masterandă UNMB Bucureşti, secţia Canto, clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag) şi tenorul Ovidiu Ciucuriţă (absolvent master, secţia Canto, la Universitatea de Vest din Timişoara, clasa prof. univ. dr. Ionel Pantea) au fost remarcaţi la audiţia informativă care a avut loc la Opera Naţională Bucureşti în octombrie 2010, audiţie ce a avut ca scop identificarea unor tineri interpreţi talentaţi, pentru potenţiale colaborări. Baritonul Mihail Dogotari este câştigătorul premiului III la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice”, ediţia 2009, premiu care a constat şi în interpretarea unui rol pe scena SEOB.
Roluri:
Rita, gazdă a tavernei

Peppe, soţul ei

Gaspar, fostul ei soţ bariton

Bortolo, un slujitor vorbit

Prezentare:
Plasarea în timp: secolul 18
Locul: Acţiunea are loc la un han pe drumul dintre Genova şi Torino .
La un han aparţinând Ritei, soţia tiranică şi abuzivă a lui Peppe timid, cuplul constată că vieţile lor sunt aruncate in haos, de sosirea neaşteptată a lui Gaspar, primul soţ al Ritei, pe care toţi l-au crezut înecat. În realitate, Gaspar a fugit in Canada Crezând că Rita a murit într-un incendiu, Gaspar a revenit pentru a obţine certificatul ei de deces, astfel încât el să se poată recăsători. Când cei doi se intalnesc, Gaspar încearcă să fugă. Peppe, cu toate acestea, vede acest lucru ca o oportunitate de a se elibera din tirania soţiei, pentru că Gaspar este soţul Ritei legitim. Cei doi bărbaţi sunt de acord pentru un joc, astfel încât oricine va castiga trebuie să rămână cu Rita. Ambii încearcă să piardă jocul, dar în cele din urmă câştigătorul este Gaspar. Cu toate acestea, Rita, care au suferit frecvent de mâna lui Gaspar, refuză să se întoarcă pentru a fi soţia lui. Gaspar, pretinzând că el a pierdut o parte, induce lui Peppe să declare dragostea lui pentru Rita şi intenţia sa fermă de a rămâne ca soţul ei. Gaspar şiret, după ce şi-a atins scopul îşi ia concediul de cuplu împăcat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s