6.FIICA regimentului – Gaetano Donizetti


Fiica regimentului (în franceză La Fille du Régiment) este o operă comică în 3 acte de Gaetano Donizetti. Opera (în limba franceză) a fost compusă în timpul șederii compozitorului în Paris (1838-1843).
Premiera operei a avut loc la Opéra-Comique din Paris în ziua de 11 februarie 1840 și s-a bucurat de un succes ulterior de durată, figurând în repertoriul constant al multor case de operă.
Libretul operei aparține lui Jean-François Bayard și Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges.
Această operă s-a jucat cu mult succes pe toate scenele lumii în diferite distribuţii dealungul timpului. Dintre interpreţii de răsunet amintim: Luciano Pavarotti, Viorica Cortez, Natalia Dessay, Luciana Serra, Juan Diego Florez, Emma Lysons, Lucia Vita, Deryck Hamon şi mulţi alţii.
„Fiica regimentului” reprezintă realmente un prag greu de trecut prin partitura de soprană, Maria, „vivandiera del reggimento”, în jurul căreia se ţese povestea ce conduce spectatorul de la atmosfera cazonă a primului act în salonul nobiliar, uşor caricaturizat, din actul secund. Dacă tenorul trebuie să treacă proba de foc a ariei de bravură din actul I, mai având de cântat o arie lirică în celălalt act, soprana are de interpretat nu mai puţin de trei arii, una mai grea ca alta, în prima parte, şi încă una dificilă în actul al II-lea. În plus, fiind aproape tot timpul pe scenă, intră în relaţii de joc diferite, trebuind să strălucească adesea deasupra ansamblului. Toate acestea înseamnă de fapt un efort vocal uriaş. Donizetti nu menaja defel cântăreţii, dimpotrivă – iar partitura Mariei este un exemplu edificator. Cu multe pasaje de coloratură, cu o risipă de note supraacute, acest rol implică însă un registru amplu de soprană lirică, solicitând culori aparte şi în notele grave, o lejeritate specială în cadenţe, mobilitate extremă a vocii şi multă culoare în intonaţie, fără care totul riscă să se prăbuşească. Aşa încât „Fiica regimentului” rămâne, în fond, o dificilă operă de soprană. De altfel puţine cântăreţe s-au încumetat să atace acest rol şi puţine au reuşit să-i confere dimensiunea muzicală şi teatrală pe care o are.

Durata operei: cca 2 ½ ore.
Locul de desfășurare a acțiunii: Tirol.
Personajele principale
• Marchiza de Berkenfield (mezzo-soprană) – Felicity Palmer
• Marie, o vivandieră (soprană) – Natalie Dessay
• Ducesa de Krackenthorp (rol vorbit) – Dawn French
• Sulpice, un căpitan (tenor) – Alessandro Corbelli
• Tonio, un țăran tânăr (tenor) – Juan Diego Florez
• Hortensius, administratorul posesiunilor marchizei (bariton) – Donald Maxwell
Corul şi orchestra Operei Covent Garden
Dirijor – Bruno Campanella

Advertisements

One response to “6.FIICA regimentului – Gaetano Donizetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s