COBORAREA SFANTULUI DUH – RUSALIILE


Sărbătoare populară cu dată mobilă (a opta Duminică după Sfintele Paşti), Rusaliile vor fi celebrate duminică, în aceeaşi zi cu sărbătoarea Cincizecimii (Pogorârea Sfântului Duh) şi dedicate îndeosebi spiritelor morţilor.

Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea încheie ciclul pascal, marcând însăşi naşterea Bisericii creştine. Duhul Sfânt, Mângâietorul, Duhul Adevărului, pe Care Hristos făgăduise să-L trimită în lume (şi prin Care El Însuşi rămâne cu lumea, căci Tatăl, Fiul şi Duhul sunt “de o fiinţă şi nedespărţiţi”), pogoară acum peste adunarea Apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia prind a propovădui şi a se face înţeleşi în multe limbi, drept care mii de oameni au venit la credinţă în ziua aceea, integrându-se în comunitatea mistică a ucenicilor. Ierarhii bisericeşti sunt moştenitorii şi transmiţătorii acestui har apostolic din generaţie în generaţie, iar “păstorii” şi “turma” alcătuiesc la un loc Biserica, trupul mistic al lui Hristos. Învierea, Înălţarea şi Cincizecimea sunt tot atâtea trepte spre Împărăţie, prin împreună-lucrarea mântuitoare a Sfintei Treimi.

Advertisements

5 responses to “COBORAREA SFANTULUI DUH – RUSALIILE

 1. Ziua de Rusalii

  Autor: Elena Faragau

  Azi e ziua de Rusalii
  Cand toti ucenici Tai
  Se rugau toti impreuna
  Si slaveau numele Tau.

  Asteptau in rugaciune
  Doamne ce Tu le-ai promis
  Cand o mare bucurie
  Inimile le-a cuprins.

  Se auzi deodata-n casa
  Ca un vajait de vant
  Ca un sunet si-o putere
  Ce venea din cerul sfant.

  Niste limbi cum este focul
  Se raspandeau printre ei
  Se lasara cate una
  Pe fiecare dintre ei.

  Si toti s-au umplut deodata
  De darul Duhului Sfant
  Si-ncepura sa vorbeasca
  Cum le dadea Duhul Sfant.

  Toti cei ce erau de fata
  Nu incetau a se mira
  Doamne ce minune mare
  Li s-a putut intampla.

  Caci toti care ascultara
  In limba lor auzeau
  Si erau uimiti mereu
  Ce le-a facut Dumnezeu.

  Azi si noi Doamne aici
  Asteptam la fel ca ei
  Ne rugam in a Ta casa
  Si slavim numele Tau.

  Asteptam cu nerabdare
  Roua Duhului cel Sfant
  Sa-l reversi in adunare
  Ca atuncea Doamne Sfant.

  Sa-ti multumim fiecare
  Pentru bunatatea Ta
  Si pentru aceea bucurie
  Ce numai Tu o poti da.
  Amin

 2. Să ne rugăm Sfintei Treimi astfel:
  Din somn sculandu-ma, multumescu-Ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine, lenesul si pacatorul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si intru deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa invat cuvintele Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant intru marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
  E bine să rostiţi cu toţi această rugăciune cu diferite prilejuri, dar, cel mai mult, ea trebuie spusă luni, de Sfânta Treime!

 3. Vino, Duhule dumnezeiesc, Mangaietorul sufletelor mahnite, Bucuria inimilor si Alinarea suferintelor. Vino, Sfintitorul celor pacatosi, Invatatorul celor smeriti, Parintele milostiv al orfanilor, Puterea celor slabi si Ajutorul saracilor. Patrunde cu harul tau in adancul sufletului meu. Aprinde-mi inima cu focul tau preasfant. Strapunge-ma cu iubirea ta. Da-mi sa gust din bucuriile tale ceresti, pentru ca de acum sa dispretuiesc placerile trecatoare si sa nu caut decat bucuriile sufletesti. Amin.
  Image Hosting Site

 4. Obiceiuri şi tradiţii

  În tradiţia populară, Rusaliile sunt fiinţe fantastice malefice, zâne ale apelor, care bântuie începând cu a 25-a zi după Paşti. Se spune că ele pedepsesc faptele rele ale oamenilor. Una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos. Dansează în aer sau pe pământ, noaptea, aşezate în cerc, în grupuri formate din spirite fără soţ (trei, cinci, şapte, nouă). În locurile respective pământul rămâne ars şi bătătorit, iarba se înnegreşte sau încetează să mai crească. Dacă sunt zărite de un om sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnăveşte de o boală numită „luat de Rusalii”.

  Pentru a se apăra de aceste spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc să-şi împodobească locuinţele cu ramuri verzi de tei, considerându-se că acesta are proprietăţi de protecţie împotriva răului. O parte dintre aceste ramuri sunt păstrate pentru a fi folosite şi în lunile următoare. Alte plante folosite în acest scop sunt pelinul şi usturoiul, pe care se spune că e bine ca oamenii să le poarte asupra lor în permanenţă în această perioadă, iar dacă întâlnesc Rusaliile, să nu le vorbească şi să nu se mişte.

  În ajun de Rusalii se sărbătoresc Moşii de vară sau de Rusalii, una dintre cele 18 astfel de comemorări a morţilor care se realizează de-a lungul anului. Se spune că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), bântuie libere până în ajunul Rusaliilor, când se întorc în lumea lor. Pentru buna desfăşurare a acestei reîntoarceri se realizează rituri de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobirea caselor şi a mormintelor cu ramuri de tei şi pomeni bogate.

  Rusaliile au devenit, pe lângă Paşti, a doua sărbătoare rezervată botezurilor.

  În a doua zi de Rusalii, la biserică, se sfinţeşte apa cu care se stropesc câmpurile cultivate pentru a fi protejate de grindină.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s