GHEORGHE DINICA


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gheorghe Dinică -nascut 25 decembrie 1933/1ianuarie 1934 in actele oficiale,Bucuresti.decedat 😦 10 noiembrie 2009 Bucuresti.

Debut

Gheorghe Dinică și-a manifestat intersul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei  Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat pentru rolul Inspectorului Goole în piesa An Inspector Calls. De atunci, Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:

  • 1961-1967 Teatrul de Comedie, București
  • 1968-1969 Teatrul Bulandra, București
  • din 1972 Teatrul Național I. L. Caragiale, București

A debutat ca actor cu un rol în filmul Străinul, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici în anul 1963 și a jucat în peste 70 de filme.

Activitate

Gheorghe Dinică a fost de asemenea regizor de film și un foarte popular actor, jucând în mare parte în producții Românești. Ca și actorul francez Alain DELON , Dinică a refuzat să joace în filme produse în USA. În general din cauza aspectului său a fost distribuit în roluri negative, fie că ne referim la roluri de gansteri autohtoni, în seria de filme cu comisarul Moldoveanu, regizată de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniți, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stănică Rațiu în „Felix și Otilia”. Din acest motiv nu i s-a încredințat rolul de a recita poezii patriotice și ode închinate “Conducătorului iubit” în super-montările cu iz propagandistic din marele spectacol „Cîntarea României”.

În 1996, după 60 de ani în care a fost „vagabond”, așa cum singur s-a intitulat în melodia sa, s-a căsătorit cu Gabriela Georgeta care i-a fost alături până la moarte.

Din 2002, Gheorghe Dinică a fost membru de onoare al societății Teatrului Național I. L. Caragiale. A fost de asemenea cetățean de onoare al Bucureștiului. A fost distins cu numeroase premii de prestigiu, de interpretare de către Uniunea Cineaștilor din România, a obținut un prestigios premiu pentru cel mai bun rol masculin, premiul Troia, conferit de Festivalul Internațional de Film de la Lisabona, pentru rolul din Patul conjugal, filmul fiind regizat de  Mircea Danieliuc.

Pentru activitatea sa deosebită i-a fost conferit titlul de  doctor honoris causa al universitatii de arta teatrala si cinematografik din Bucuresti.

Adesea, critica l-a asemuit cu Robert De Niro, comparație de care Gheorghe Dinică nu se declara deloc încântat: „Ce legătură are Robert De Niro cu mine? Eu am studiat și jucat în România”, a menționat actorul. Totuși, în anul 2006 a jucat într-un film regizat de marele regizor american Francis Ford Copolla, o ecranizare a nuvelei lui Mircea Eliade, Tinerețe fără tinerețe. A colaborat atît în film cît și pe scenă cu cîțiva mari regizori români, printre numele cele mai importante se numără Sergiu Nicolaescu,Mircea Danieliuc,Lucian Pintilie,Andrei Serban, etc. În ultimii ani de viață a jucat în două telenovele inspirate din viața țiganilor, („Inimă de țigan” și „Regina”, în care juca rolul unui bulibașă), produse de postul de televiziune Acasă, iar moartea sa a survenit după ce filmase cateva episoade din ultima telenovelă lansată de curînd, „Aniela”, unde interpreta rolul unui general în rezervă din armata română,Grigore Vulturesco . A înregistrat mai multe Cd-uri cu muzică de petrecere și romanțe, de altfel actorul cînta, uneori, în cîteva localuri din București, cel mai celebru fiind „Șarpele roșu”, unde își petrecea timpul alături de prietenii săi, regretatul actor Stefan Iordache și cîntărețul Nelu Ploiesteanu, alături de care a jucat în filmul „Ticăloșii”.

Deces

Gheorghe Dinică a decedat în data de 10 noiembrie 2009 , ora 13:00, în urma unui stop krdiac sub ventilație, cu toate că timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu disfuncție multiplă de organe, șoc septic, insuficiență cardio-respiratorie, insuficiență renală cronică acutizată, insuficiență respiratorie acută (bronhopneumonie), disfuncție digestivă, disfuncție hepatică etc. Maestrul era internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgențǎ București (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009

Trupul neînsuflețit a fost adus pe 13 noiembrie în foaierul Teatrului Național din București unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite să-și ia rămas bun. A fost înmormântat în aceeași zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu. S-a alăturat astfel colegilor de breaslă: Toma Caragiu,Amza Pellea,Colea Rautu,Stefan Iordache,Nicu Constantin.  „Somn ușor, Gigi Dinică!”, după cum a spus Marin Moraru, prietenul său de o viață.

SOMN USOR😥😥😥

Premii și distincții

  • Titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, 2008
  • Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F. ., 2006
  • Diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, pentru „Orient Expres”, 2004
  • Premiul Special UCIN, pentru rolul Prinț – „Filantropica”, 2002
  • Actor de onoare al filmului românesc
  • Actorul anului 2002 – Revista V.I.P.
  • Premiul de excelență – UNITER, 1999
  • Premiul UCIN; Premiul Troia (Portugalia) pentru „Patul conjugal”, 1992
  • Premiul UCIN pentru „Casa din vis”
  • Premiul ACIN pentru „Figuranții”, „Cuibul de viespi”, „Secretul lui Herodot”
  • Premiul ACIN pentru „Ilustrate cu flori de câmp”, 1975
  • Premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul – „Prin cenușa imperiului”
  • Premiul ACIN pentru „Explozia”, „Felix și Otilia”, „Bariera”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, 1972
  • Marele premiu la Paris pentru „Troilus și Cresida” de William Shakespeare
  • Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer

Discografie

  • Cântece de petrecere (2003)
  • Cântece de petrecere 2 (2003)
  • Romanțe (2004)
  • Parol k te iubesc (2006)

Televiziune

  • 1962 Colierul de Guard Peach
  • 1962 Teatrul de marionete al Majestății Sale de I. Garneatasi și Radu Nichita
  • 1963 Păsările de Aristofan
  • 1963 Obiecte găsite de Ștefan Tita
  • 1963 Un joc neobișnuit de Friedrich Durrenmatt
  • 1964 Popas între drumuri de Eva Dragomir și Cornel Popa
  • 1964 O seară la Gambrinus de Eva Dragomir și Radu Miron
  • 1965 Directorul de teatru de I. Dongorozzi
  • 1965 Medeea de Euripide
  • 1965 Neînțelegerea de Albert Camus
  • 1965 Regele gol de Evgheni Svart
  • 1968 …Escu de Tudor Musatescu
  • 1968 Seara, târziu, în tipografie de Alexandru Mirodan
  • 1968 Corupție la Palatul de Justiție de Ugo Betti
  • 1969 Richard al III-lea de W. Shakespeare
  • 1969 Ziariștii de Alexandru Mirodan
  • 1970 Woyzeck de Georg Buchner
  • 1970 Un nasture sau absolutul de Radu Cosasu
  • 1970 Furtul elefantului alb după Mark Twain
  • 1970 Prometeu de Eschil
  • 1970 Diavolul și bunul Dumnezeu de Jean Paul Sartre
  • 1970 Neînfricații, serial
  • 1970 Trei surori de A.P. Cehov
  • 1971 Alcesta de Euripide
  • 1982 Lumini și umbre, serial, regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu
  • 1984 Eroii n-au vârstă, serial
  • 1999 Șarpele după Mircea Eliade, regia Viorel Sergovici
  • 2000 Război în bucătarie, regia Marius Barna
  • 2007 Gala, serial
  • 2008 Inim de tigan, telenovelă
  • 2009Regina, telenovela
  • 2009 Aniela, telenovela

Film

  • Străinul (1963)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964)
  • Procesul alb (1965)
  • Golgota (1966)
  • Maiorul și moartea (1967) – Maiorul Tache
  • Columna (1968) – Bastus
  • Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
  • Atunci i am condamnat petoti la moarte(1971)
  • Felix și Otilia (1971) – avocatul Stănică Rațiu
  • Bariera (1972)
  • Cu mainile curate (1972) – Lăscărică
  • Explozia(1973) – Gheorghe Oprisan zis Gica Salamandra
  • Dincolo de nisipuri (1973)
  • Ștefan cel Mare-Vaslui 1475 (1974)
  • Ilustrate cu flori de câmp (1974)
  • Filip cel bun (1974)
  • Frații Jderi (1974)
  • Zidul (1974)
  • Nemuritorii(1974) – Postelnicul Butnaru
  • Nu filmăm să ne amuzăm (1974)
  • Un comisar acuza(1975) – comisarul Paraipan
  • Evadarea (1975)
  • Mastodontul (1975)
  • Prin cenusa imperiului(1975) – Diplomatul
  • Cuibul salamandrelor (1976) – Gheorghe Oprisan zis Gica Salamandra
  • Marele singuratic (1976)
  • Osanda(1976) – jandarmul Ion
  • Premiera (1976)
  • Trei zile și trei nopți (1976)
  • Acțiunea „Autobuzul” (1977)
  • Doctorul Poenaru (1977)
  • Trepte spre cer (1977)
  • Drumuri în cumpănă (1978)
  • Revansa(1978) – comisarul Paraipan
  • Totul pentru fotbal (1978) – Arbitrul
  • Bietul Ioanide (1979)
  • Ultima noapte de dragoste (1979)
  • Lumini și umbre (1979-1982) – serial TV
  • Rețeaua S (1980)
  • O lume fără cer (1981)
  • Concurs (1982)
  • De ce trag clopotele Mitica?(1982) – Nae Giurimea
  • Întunericul alb (1982)
  • Pe malul stâng al Dunării albastre (1983)
  • Râdeți ca în viață (1983)
  • Secretul lui Bachus (1983) – Gheorghe Cercel
  • Un petic de cer (1983)
  • Eroii nu au vârstă (1984) – serial TV
  • O lumină la etajul zece (1984)
  • Zbor periculos (1984)
  • Vară sentimentală (1985)
  • Cuibul de viespi (1986)
  • Secretul lui Nemesis (1986) – N.M. Siseanu
  • Figuranții (1987)
  • Să-ți vorbesc despre mine (1987)
  • Momentul adevărului (1987)
  • Lacrima cerului (1987)
  • Casa din vis (1991)
  • Divorț din dragoste (1991)
  • Cel mai iubit dintre pământeni (1992) – Seful Securitatii
  • Liceenii în alertă (1992)
  • Patul conjugal (1992) – Vasile Potop
  • Privește înainte cu mânie (1992)
  • Balkans, Balkans (1993)
  • Oglinda – începutul adevărului (1993) – Ministrul Mihai Antonescu
  • Această lehamite (1993)
  • Chira Chiralina (1993)
  • Crucea de piatră – ultimul bordel (1993) – tovarășul Mache Puzderie
  • Craii de Curtea veche (1995)
  • Terente – regele bălților (1995)
  • Faimosul Paparazzo (1999)
  • Manipularea (2000)
  • Patul lui Procust (2001) – Nae Gheorghidiu
  • Război în bucătărie (2001)
  • După amiaza unui torționar (2001) – Frant Tandara
  • Filantropik(2001) – Pavel Puiuț
  • Turnul din Pisa (2002)
  • Examen (2003) – Dumitrascu
  • Dulcea saună a morții (2003) – Lama
  • Bani de dus, bani de întors (2004) – film TVR
  • Aleodor Împărat (2004) – Bondar
  • Magnatul(2004) – Gheorghe Manasia
  • Orient expres(2004) – Costache
  • Sindromul Timișoara – Manipularea (2004)
  • Omul grăbit (2005) – Franța
  • Vânătoarea (2005)
  • White Palms (2006) – Ungaria
  • Tinerețe fără tinerețe (2006)
  • Ticăloșii (2007)
  • Supraviețuitorul (2008)

Teatru

  • 1961 Inspectorul de poliție de John Boynton Priestley, regia Dina Cocea
  • 1961 Celebrul 702 regia Moni Ghelerter
  • 1961 Centrul înaintaș a murit în zori de A. Cuzzani
  • 1962 Sweik în al doilea război mondial de B.Brecht, regia L.Giurchescu
  • 1962 Procesul domnului Caragiale de M.Ștefănescu, regia D.Esrig
  • 1962 Pigulete plus cinci fete de Constanța Bratu
  • 1962 Nuntă la castel de S.Andras, regia L.Giurchescu
  • 1963 Umbra de E.Svarț, regia D.Esrig
  • 1963 Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw
  • 1964 Rinocerii de Eugene Ionesco, regia L.Giurchescu
  • 1964 Somnoroasa aventură de T.Mazilu, regia D.Cernescu
  • 1965 Troilus și Cresida de  William Shakespeare, regia D.Esrig
  • 1966 Capul de rățoi de G.Ciprian, regia D.Esrig
  • 1967 Opinia publică de Aurel Baranga, regia A.Baranga
  • 1968 Sfântul deEugen Barbu
  • 1968 Nepotul lui Rameau de Denis Diderot, regia D.Esrig
  • 1969 Moartea lui Danton de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei
  • 1972 Un fluture pe lampă de Paul Everac, regia Horea Popescu
  • 1973 Trei frați gemeni venețieni de Aldo Matiuzzi Collalto, regia David Esrig
  • 1977 Romulus cel Mare de Friedrich Durrenmatt, regia Sanda Manu
  • 1978 Gaițele de Alexandru Kiritescu, regia Horea Popescu
  • 1979 O scrisoare pierdută deIon Luca Caragiale,regia Radu Beligan
  • 1980 Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, regia Grigore Gonța
  • 1982 Ploșnița de V.Maiakovski
  • 1984 Iubirile de-o viață de Platon Pardau
  • 1986 Ioneștii de Platon Pardău, regia Grigore Gonța
  • 1990 Cine are nevoie de teatru? de Timberlake Wertenbaker, regia Andrei Serban
  • 1991 Noaptea regilor de William S hakespeare, regia Andrei Serban
  • 1991 Merlin de Tancred Dorst, regia Catalina Buzoianu
  • 1992 Livada de vișini de A.P. Cehov , regia Andrei Șerban
  • 1997 Tehnica raiului de Mihai Ispirescu, regia Dan Micu
  • 1997 O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuțiu
  • 1998 Azilul de noapte de Maxim Gorki,regia Ion Cojar
  • 1998 Cotletele de Bertrand Blier , regia Gelu Colceag
  • 1999 Numele trandafirului adaptare după Umberto Eco, regia Grigore Gonța
  • 2000 Și mai potoliți-l pe Eminescu de T.C. Popescu, regia Grigore Gonța
  • 2001 Take, Ianke și Cadâr de V.I.Popa, regia Grigore Gonța
  • 2003 Ultima oră de Mihail Sebastian, regia Anca Ovanez Doroșenco
  • 2006 Dansând pentru zeul păgân de Brian Friel, regia Lynne Parker
  • 2006 Incontestabila ipocrizie de Teodor Maziiu, regia Mihai Ionescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s