Amza Pelea


AMZA PELEA
nascut7aprilie1931 in Bailesti,Dolj  – decedat 12 decembrie 1983 in Bucuresti
a fost unul dintre cei mai importanți actori români, distingându-se atât în teatru cât și în film. A fost interpretul lui Nea Marin , binecunoscutul personaj de sorginte populară care i–a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie.

S-a născut la Bailesti, într-o familie cu cinci copii, tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei “Munca Noastră” din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile  COLEGIUL NATIONAL CAROL I DIN CRAIOVA . Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului  românesc, Amza Pellea a jucat la TEATRUL NATIONAL DIN CRAIOVA,TEATRUL MIC,TEATRUL NOTTARA,TEATRUL DE COMEDIE SI TEATRUL NATIONAL DIN BUCURESTI, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC.

Pe scena craioveană realizează, în perioada stagiaturii de trei ani  1957-1959, nu mai puțin de 14 roluri, între care Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vladică Ilarion (Tudor din Vladimiri de MIHNEA GHEORGHIU), Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia deCARLO GOLDONI ), Horatio (Hamlet de SHAKESPEARE), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de NICOLAE TAUTU ), Otto Katz (Soldatul Svejk de JAROSLAV HASEK ), Esteban (Fântâna turmelor de LOPE DE VEGA ).

Pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk în al doilea război mondial de BRECHT 1962 ), Pietro (Umbra de E. Svart- 1963), Manole (Somnoroasa aventură de TEODOR MAZILU-1964 ), Subcomisarul (Capul de rățoi de G. Ciprian- 1966), Platonov(Un Hamlet de provincie de CEHOV 1967 ), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu-1969 ), Noah (Arca bunei speranțe de I.D.SARBU 1970 ), Hrisanide (Interesul general de AUREL BARANGA 1972 ), Hickok (Buffalo Bill și indienii de A. Kopit- 1973),”inginerul” din Nic Nic.

Pe scena Teatrului Național din București dă viață lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu-1977 ) și lui VLAD TEPES (A treia țeapă de MARIN SORESCU 1970 ).

Ultimul rol creat la TEATRU  îl readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizând – în regia lui Gheorghe Harag – personajul bătrânului moșier Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin -1983 .

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de MIHNEA GHEORGHIU, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

Rămas probabil în constiința publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul și prin Nea Marin, reușește în Atunci i-am condamnat pe toți la moarte să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la MOSCOVA , pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de GHEORGHE DINICA SI ERNEST MAFTEI , într-o ecranizare de SERGIU NICOLAESCU  după “Velerim și Veler Doamne” de VICTOR IOAN POPA.

22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 A fost Director al Teatrului National Craiova

A fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958 pina la moartea sa in 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din CRAIOVA. Este tatăl actriței  OANA PELLEA.

A decedat in data de 12 decembrie 1983 la Bucuresti in vârsta de 52 de ani,speculatiile asupra mortii sale fiind multiple insa nedemonstrate. Este înmormântat la  cimitirul BELLU.

 

FILME:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s