luceafarul


Poetul Mihai Eminescu (1850-1889) s-a nascut in Moldova la Botosani, apoi a urmat scoala facand clasa a III-a si a IV-a la Cernauti, la scoala greco-orientala in anul 1857.In anul scolar 18581859, Eminescu s-a clasat al cincisprezecelea din 72 de colegi, iar dupa al doilea an de scoala reusise sa se claseze al 5-lea din optzeci de elevi.

In toamna anului1869 la sfarsitul lunii septembrie, Eminescu paraseste pentru totdeauna locul natal. Ion L. Caragiale a fost coleg cu Mihai si a fost singurul care l-a vazut inainte de a pleca la Bucuresti. Eminescu a plecat sa studieze la Viena, unde mai studiau foarte multi romani mai din toate partile Romaniei. Acolo s-a mai intalnit si cu alti prieteni, iar unul dintre ei fiind Barutu. Eminescu a studiat doar trei ani la Viena, apoi si-a urmat studiile la Berlin.

Pe la mijlocul lunii noiembrie Eminescu sutinea un examen in Germania. Exercitii de paleoslava, de gramatica latina, copieri de documente ii maresc mereu sentimentul raspunderii si-l indeparteaza de actiune. Aceeasi constiinciozitate il indeamna sa porneasca la inventarea tuturor operelor din biblioteca.

Eminescu locuia intr-o odaie, in casele din curtea bisericii Trei Sfetite. . Lipsa de griji linistind spiritul, sporii puterea de munca intelectuala a poetului, dar nu-i schimba firea neastampararea pentru regimul fizic al vietii. Eminescu pretindea ca fiecare lucru vine la timpul lui, sa corespunda adica unei necesitati firesti.

M.Eminescu a fost redactor la ziarul Timpul , alaturi de Ion L.Caragiale. El a plecat de la acest ziar in urma unui conflict, apoi colaborand cu la ziarul Tribuna. De asemenea la Iasi a scris in Convorbiri Literare alaturi de Titu Maiorescu.

Marea capodopera a poeziei Eminesciene o reprezinta Luceafarul precum si altele cum ar fi: Scrisoarea(I, II, III, VI, V, Doina, poeziile in care a cantat frumusetile naturii ca: Fiind baiet paduri cutreiram s.a.

Eminescu se stinge din viata in luna iunie a anului 1889, la numai 39 de ani,dupa o lunga suferinta.

Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste lacul ingroparii sale va rasarii padure sau cetate , si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.

Advertisements

5 responses to “luceafarul

  1. I have never seen so long poem…intelligent.

  2. nemuritor poem ,felicitari FELY se vede cultura ta generala prin cea ce faci

  3. immortal poem, congratulations Fely see your general culture by what you

  4. 1000 Years, good and you are welcome to this wonderful blog May you always expect
    if you do not mind where you are:?: from Romania ditch me

  5. Felicitari,totul este foarte interesant!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s